Iron Maiden – Somewhere In Time
Door op 06 maart 2013

Band: Iron Maiden
Album_title: Somewhere In Time
Genre: heavy metal
Label: EMI Records Ltd.
Release_date_reissue: 02/20/2013
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3166192
Somewhere In Time Iron Maiden
4
4
Na vijf studio-albums was Iron Maiden een grote band in het heavy metal genre, maar buiten het vaste publiek genoot de band weinig waardering. Dat veranderde met Somewhere in Time en vooral door de single Wasted Years. Iron Maiden scoorde in veel landen een top tien hit en Nederland was geen uitzondering. In een sprong was die “domme band met hun zombiehoezen” een band die in brede kring erkenning vond. Door niet-hardrockfans werd vaak wat lacherig gedaan om Iron Maiden, dik een kwart eeuw kunnen we om die criticasters uitlachen want Iron Maiden vult nog steeds wereldwijd stadions en arena’s, zijn hun teksten onderwerp van literaire lessen en geeft zanger/piloot Bruce Dickinson lezingen aan managers over de hele wereld. Kortom, de band werd lange tijd onderschat maar talent en doorzettingsvermogen bezorgden de band de positie die ze verdiende.
Somewhere In Time was het eerste Maiden album waarop echt agressieve nummers ontbraken, keyboards werden geintroduceerd (al had de band nimmer een keyboardspeler op de bühne) en op veel nummers een meer ingetogen koers werd gevaren met als prominente voorbeeld het afsluitende, epische en sfeervolle werkstuk Alexander The Great. De single Wasted Years kent vermoedelijk iedereen en behoeft geen toelichting. Interessant zijn vooral Sea Of Madness met zijn jazzy baslijn en het stampende Stranger In A Strange Land.  The Loneliness of the Long Distance Runner is opmerkelijk melodieus net als de meezinger Heaven Can Wait. Zowel gitarist Murray als Smith zitten op dit album vermoedelijk op hun piek en leveren tal van fraaie solo’s af die goed in de nummers passen. Vrijwel alle titels waren voor de release van dit album boeken of speelfilms. Bassist Steve Harris en Bruce Dickinson konden hun voorliefde voor boeken en films dus helemaal kwijt in de teksten. Voor veel Iron Maiden fans was dit de kennismaking met de band en in veel gevallen is dit hun favoriete Maiden plaat. De wereldtournee ter promotie van dit album was in de Leidse Groenoordhallen te zien, een zaal waar de band zes jaar eerder als onbekend bandje opende voor Kiss.
Somewhere In Time verscheen eind februari samen met Seventh Son Of A Seventh Son als vierde en laatste tranche in de reeks vinyl heruitgaven op 180 grams picture discs. De hoes van Derek Riggs is weer een juweeltje en bevat weer tal van leuke details die op deze klaphoes helemaal tot hun recht komen.
1. Caught Somewhere in Time (7:26)
2. Wasted Years (5:07)
3. Sea of Madness (5:42)
4. Heaven Can Wait (7:22)
5. The Loneliness of the Long Distance Runner (6:31)
6. Stranger in a Strange Land (5:45)
7. Déjà Vu (4:56)
8. Alexander the Great (8:37)

Na vijf studio-albums was Iron Maiden een grote band in het heavy metal genre, maar bij het grote publiek genoot de band weinig waardering. Dat veranderde met Somewhere in Time en vooral door de single Wasted Years. Iron Maiden scoorde in veel landen een top tien hit en Nederland was geen uitzondering. In één keer was die “domme band met hun zombiehoezen” een band die in brede kring erkenning vond. Door niet-hardrockfans werd vaak wat lacherig gedaan om Iron Maiden, dik een kwart eeuw kunnen we om die criticasters uitlachen want Iron Maiden vult nog steeds wereldwijd stadions en arena’s, zijn hun teksten onderwerp van literaire lessen en geeft zanger/piloot Bruce Dickinson lezingen aan managers over de hele wereld. Kortom, de band werd lange tijd onderschat maar talent en doorzettingsvermogen bezorgden de band de positie die ze verdiende.

Somewhere In Time was het eerste Maiden album waarop echt agressieve nummers ontbraken, keyboards werden geïntroduceerd (al had de band nimmer een keyboardspeler op de bühne) en op veel nummers een meer ingetogen koers werd gevaren met als prominente voorbeeld het afsluitende, epische en sfeervolle werkstuk Alexander The Great. De single Wasted Years kent vermoedelijk iedereen en behoeft geen toelichting. Interessant zijn vooral Sea Of Madness met zijn galopperende baslijn en het stampende Stranger In A Strange Land.  The Loneliness of the Long Distance Runner is opmerkelijk melodieus net als de meezinger Heaven Can Wait. Zowel gitarist Murray als Smith zitten op dit album vermoedelijk op hun piek en leveren tal van fraaie solo’s af die goed in de nummers passen. Vrijwel alle titels waren voor de release van dit album boeken of speelfilms. Bassist Steve Harris en Bruce Dickinson konden hun voorliefde voor boeken en films dus helemaal kwijt in de teksten. Voor veel Iron Maiden fans was dit de kennismaking met de band en in veel gevallen is dit hun favoriete Maiden plaat. De wereldtournee ter promotie van dit album was in de Leidse Groenoordhallen (1986) te zien, een zaal waar de band zes jaar eerder als onbekend bandje opende voor Kiss.

Somewhere In Time verscheen eind februari samen met Seventh Son Of A Seventh Son als vierde en laatste tranche in de reeks vinyl heruitgaven op 180 grams picture discs. De hoes van Derek Riggs is weer een juweeltje en bevat weer tal van leuke details die op deze klaphoes helemaal tot hun recht komen.

Tracklisting Somewhere In Time

  1. Caught Somewhere in Time (7:26)
  2. Wasted Years (5:07)
  3. Sea of Madness (5:42)
  4. Heaven Can Wait (7:22)
  5. The Loneliness of the Long Distance Runner (6:31)
  6. Stranger in a Strange Land (5:45)
  7. Déjà Vu (4:56)
  8. Alexander the Great (8:37)