×

Interview

13 december 2010

In Gesprek met Markus Grosskopf van Helloween

Geschreven door: Carl Puhl

Voor het concert van Helloween in de Effenaar had ik een interview met Markus Grosskopf. Hij is sinds de begindagen de bassist van de band. Hij speelde zelfs mee in Powerfool, de voorloper van Helloween.

Jullie nieuwe album ‘7 Sinners’ is uit. Ben je tevreden met het resultaat?
Jazeker. Na de pauze in 2009 kwamen we ongeveer halverwege 2010 weer bij elkaar om een paar composities te beluisteren. Als eerste was daar ‘Are You Metal?’ en dat gaf goed de richting aan die we wilden gaan. De rest van de songs pasten daar goed bij. Ik beschouw deze CD als mijn ‘natural born record’. Er werd niet veel gediscusieerd over welke songs wel en welke niet. Het leek wel of alles tevoren al bepaald was. Alles voelde heel natuurlijk aan en zo is het ook gegaan.

7 Sinners, 7 Keys, is dat een toeval?
Ja, het lijkt wel. Nee, niet bewust. Zeven is natuurlijk een geluksgetal. Het heeft iets cliche-matigs binnen de metal, maar ook iets mythisch. Dus vandaar.

7 Sinners is jullie dertiende plaat. Ben je bijgelovig?
Ach, nee. Je kan het op verschillende manieren zien. Als je bijvoorbeeld de live albums meetelt, dan hebben we de dertiende allang gehad. Dus daar maak ik me absoluut geen zorgen over.

De video voor jullie single ‘Are You Metal?’ heeft duidelijke verwijzingen naar de horrorfilmserie Saw. Kun je daar iets over vertellen?
Dat is natuurlijk gerelateerd aan de cover van de plaat; de messen enzovoorts. En dan past het ook bij de tekst van het nummer. Een paar vrouwen erbij en dan is het eigenlijk al geslaagd.

PC068340helloweenwtmk Helloween bestaat nu zo ongeveer 27 jaar. Begint het onderhand niet te vervelen?
Nee, ik vind van niet. Het leukst is natuurlijk de live shows. Daar heb ik nog altijd veel plezier in. Vlak voor het begin ben ik nog steeds zenuwachtig, maar als ik eenmaal op het podium sta en de noten vallen enigszins op zijn juiste plaats, dan gaat het alweer stukken beter. En als de mensen er dan ook nog enthousiast op reageren, dan kan mijn avond niet meer stuk. Het is natuurlijk wel vervelend en saai om te wachten tot het optreden begint. Verder ben ik geen 22 meer, dus feesten en zuipen zit er ook niet echt meer in. Vroeger nam dat een hoop van de wachttijd in beslag, maar tegenwoordig doen we dat niet meer. Dat houdt het lichaam gewoonweg niet meer vol.

Door de jaren heen is jullie muziek en metal in het algemeen ook veranderd. Jullie worden momenteel gezien als de pionieren van de power metal, maar in jullie begindagen speelden jullie toch gewoon heavy metal?
Power metal, ja dat klopt. Maar het gaat er natuurlijk niet om hoe je het noemt, het gaat allemaal alleen maar om de muziek. Power metal of heavy metal, dat zijn namen uit de media enzo. Zulke zaken vinden wij niet zo belangrijk. Ja, er is veel veranderd op muziekgebied. In de jaren tachtig was metal in en gebeurden er veel spannende dingen. In de jaren negentig was het totaal niet cool om van metal te houden. Nu is dat ook weer voorbij. Maar dat betekent niet dat ik alleen maar naar oude muziek luister. Ik kan gelukkig zelf kiezen en wil dat de fans dat ook blijven doen.

Ik wil je ook wat persoonlijke vragen stellen. Is dat okee?
Ja, hoor.

Ben je bang voor de dood?
Ik ben eigenlijk niet zo bang voor de dood, want ik ben een gelovig mens. Ik geloof dat er nog iets volgt op de dood. Iets in de trant van een wedergeboorte. Ik geloof niet dat de dood het einde is. Ik geloof dat er nog iets positiefs volgt. Ik ben eerder bang voor pijn. Men weet natuurlijk niet hoe men zijn einde ervaart. Maar om nu de jaren voor je dood met veel pijn door te brengen lijkt me beangstigend.

Geloof je volgens een traditionele religie?
Ja, ik ben Christen. Evangelist. Maar het is meer iets van mezelf. Ik geloof in het goede dat gebeurt in een soort hogere energie. Mensen vinden hulp in allerlei verschillende vormen. Sommigen vinden dat bijvoorbeeld in een steen, andere in een god. Bij geloof gaat het volgens mij om positieve energie en waar je die energie vandaan haalt is niet zo belangrijk. Als je ze maar goed gebruikt. Ik geloof niet in een man met een baard die ergens boven ons zit en toekijkt. Het is meer iets van een kracht. We kunnen ons daar ook niets van voorstellen, onze hersenen kunnen bijvoorbeeld de eeuwigheid niet bevatten. Wij maken bijvoorbeeld veel nummers over de vrijheid. En het gaat erom dat je de kracht hebt om je eigen keuzes te maken; dat is belangrijk bij vrijheid. Maar het is niet overal even vanzelfsprekend. Wij hebben in het Westen democratie, maar een land als Chili heeft dat bijvoorbeeld niet. Zo waren we op een festival daar ten tijde van het arrest van Pinochet in Engeland. Daar hebben we met Iron Maiden gespeeld. Tijdens een persconferentie werd ons op het hart gedrukt om niets te zeggen over het arrest. Het land was enorm verdeeld en een opmerking hierover had voor rellen kunnen zorgen. Dat zet je toch aan het denken. Op zo’n moment kunnen de ergste dingen gebeuren. Er zijn dus momenten waarop je de vrijheid van meningsuiting even niet kunt gebruiken.