Iced Earth’s Nieuwe CD Dystopia & Concert Data
Door op 11 augustus 2011

Band: Iced Earth
Album_title: Dystopia
Genre: Heavy Metal
Label: Century Media

Een dystopie is het tegenovergestelde van een utopie; een samenleving met louter negatieve eigenschappen. In literatuur en film is dit thema vooral in het genre science fiction veel gebruikt. Boeken als Brave New World van Aldous Huxley, Fahrenheit 451 van Ray Bradbury, We van Zamjatin en natuurlijk 1984 van George Orwell zijn bekende voorbeelden hiervan. In films als Metropolis, Brazil en The Matrix komt dit thema ook terug.

Dystopia is de titel van het nieuwe album van Iced Earth. En hoewel het geen concept album is is volgens Jon Schaffer dystopie het gemeenschappelijk thema van de songs. Jon zegt dat hij altijd al gefascineerd is door de donkere zijde van het leven. Hij houdt van de muziek op albums als 2112 van Rush, The Wall van Pink Floyd en natuurlik Operation:Mindcrime van Queensryche. De beelden van een zielloze, repressieve maatschappij hebben zich vastgebeten in het brein van de oprichter van Iced Earth.

Op ongeveer dezelfde manier is Horror Show ontstaan. Dit tribute album van Iced Earth opgedragen aan klassieke hoofdpersonen uit literatuur en films komt vanuit de interesse van Schaffer in dystopie themas. Hiermee werd de plaat een eerbetoon aan films als Dark City, V For Vendetta, en Soylent Green. Het eindresultaat is een muzikale nachtmerrie met beelden uit Brave New World en Blade Runner.

Ook Set Abominae is weer terug! Dit duidt op een voortzetting van de Something Wicked verhaallijn op Dystopia. Het gaat hierbij om het titelnummer en Tragedy And Triumph. De bandmascotte kwam het laatste ter sprake op The Crucible Of Man uit 2008, waar hij zich een positie verworven had als heerser van de wereld. Jon is er gaandeweg achter gekomen dat het hele Something Wicked verhaal eigenlijk perfect paste bij het dystopie thema op het huidige album.

De opnames van Dystopia werden nogal moeilijk gemaakt door de vele optredens op de zomerfestivals, waardoor Jon genoodzaakt was om een aantal keren de oceaan over te vliegen. Ondanks deze uitdagingen was het werken met nieuwe zanger Stu Block erg plezierig. “You just can’t ask for a better attitude,” zegt Schaffer. “Stu is so excited to be here. He brings a youthful exuberance to the band, which is a lot of fun. And he’s a real dude. He’s down to earth, and willing to try anything that Jim [Morris, co-producer, engineer] or I throw at him. He’s stepping into the shoes in a very natural way. We’re opening up a part of his voice and a style of singing that he didn’t even really know he had. We’re exploring this whole new range. And we’re just getting started. I believe Stu will continue to grow – and has the potential to grow – into one of the greats, one of the guys that will go down in metal history. If he stays on this course, with the attitude that he has, his willingness to learn, and his passion,
he’s destined for really great things. I firmly believe that.”

De tracklisting van Dystopia bevat de volgende songtitels:
Dystopia
Anthem
Days of Rage
Soylent Green
V
Boiling Point
Anguish of Youth
Iron Will
Dark City
End of Innocence
Equilibrium
Tragedy and Triumph

De release van Dystopia staat gepland voor 17 oktober via Century Media. Voor de speciale uitgave worden nog twee bonus tracks opgenomen. Hierna gaat Iced Earth op een uitgebreide wereldtournee. Het Europese deel van de 2011-2012 World Dystopia Tour begint op 30 Oktober in Bochum, Duitsland. Op 1 en 2 november zal de band in Nederland spelen, respectievelijk in de Melkweg te Amsterdam en de Pul te Uden. De dag erna gaat de band naar Antwerpen voor een optreden in Trix.