Iced Earth – Plagues Of Babylon
Door op 08 januari 2014

Band: Iced Earth
Album_title: Plagues Of Babylon
Genre: Heavy Metal
Release_date: 01/06/2014
Label: Century Media Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3262488
Plagues Of Babylon Iced Earth
3.5
3.5

Voor een heavy metalband heeft Iced Earth behoorlijk wat finesse. Ze weet iedere keer weer een klein juweeltje van een CD uit te brengen. Hun vorige CD heette Dystopia, ditmaal heet de plaat Plagues Of Babylon. Op Dystopia richtte de band zijn blik naar de toekomst, zou de band nu teruggrijpen naar het verleden, namelijk het ontstaan van de eerste maatschappij in Mesopotamië? Beschrijft de tekst op deze CD de geschiedenis van de eerste wereldstad Uruk of het koningschap van Hammurabi? Of de opkomst en ondergang van de Sumeriërs en de Akkadiërs?

Het album opent wederom theatraal om dan te vervallen in een lullig core-ritme. Hoewel de band het er prima vanaf brengt klinkt het toch wat vreemd in de oren. Gelukkig houden de traditionele metal-riffs het titelnummer overeind en wordt het geen slappe genre-overstijgende kopie. Het nummer blijkt een caleidoscoop aan genre-invloeden en etaleert de muzikale capaciteiten van de bandleden. De rest van de songs voldoen meer aan het traditionele heavy metalkarakter waar de band zo’n duidelijke voorkeur voor heeft. Krachtige rollende drums, sterke baslijnen en heerlijke gitaarriffs; Iced Earth blijkt een meester in deze kunsten. Dat betekent overigens niet dat het eenheidsworst is die hier te horen is. Het is echt nog niet zo eenvoudig om een beetje stevige metalsong te schrijven, getuige de vele bagger die uitkomt. Gelukkig zijn er nog bands als Iced Earth die het vak voldoende verstaan om voor muziek van een beetje klasse te zorgen. Wat zeg ik? Een beetje klasse? Laten we daar maar grote klasse van maken!

Hoe komt het toch dat Iced Earth maar geen echte stadion-act wil worden? Dat komt waarschijnlijk omdat ze niet populair genoeg zijn, maar wat zegt dat nou eigenlijk; hun muziek is er niet slechter om. Zou het komen doordat bands als Iron Maiden en Judas Priest de markt te veel verzadigen? In ieder geval trekken de bandleden van Iced Earth zich hier niets van aan en blijven trouw aan wat ze al sinds 1984 doen; heavy metal van grote klasse spelen! In ieder geval speelt de band vrijdag 10 januari in Metropool in Hengelo en de dag erna, zaterdag 10 januari, in Trix in Antwerpen.

Tracklisting Plagues Of Babylon:

 1. Plagues Of Babylon
 2. Democide
 3. The Culling
 4. Among The Living Dead
 5. Resistance
 6. The End?
 7. If I Could See You
 8. Cthulhu
 9. Peacemaker
 10. Parasite
 11. Spirit Of The Times
 12. Highwayman
 13. Outro