Helheim – Heiðindómr Ok Mótgangr
Door op 31 mei 2011

Band: Helheim
Album_title: Heiðindómr Ok Mótgangr
Genre: viking metal
Release_date: 05/23/2011
Label: Dark Essence
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2922624
Heiðindómr Ok Mótgangr Helheim
4.5
4.5

De echte fans konden een maandje geleden met de EP Asgard Fall al een klein voorproefje krijgen van wat het 7e studio album van Helheim mogelijk zou brengen. De band moet voorganger Kaoskult zien te overtreffen, wat geen makkelijke klus is. Maar zoals we van Helheim gewend zijn kiest de band niet voor een voorspelbare weg. Dit album is bijvoorbeeld volledig in het Noors gezongen.

Viten Og Mot wordt dreigend ingezet met onder meer zware blaasinstrumenten, alvorens het nummer echt van start gaat.. Epische Viking metal, zwaar aangezet en strijdlustig. De break met de prachtige gitaarsolo is geweldig gedaan. Daarna trekt de band nog veel meer registers open en komen de schitterende klanken als een deken over je heen. Let vooral op de vocalen in het slotstuk. Deze maken het hele nummer.

Dualitet og Ulver heeft ook een kamerbrede sound, maar de songs is wat minder spannend opgebouwd dan de voorganger. Hij vloeit meer, de vaart wordt er ingehouden en de gitaarsolo vliegt er op het juiste moment in en weet dezelfde gang er in te houden

Viten og Mot (Stolthet) is logger. De dubbele zang, clean en bijna pratend, wordt zacht gedubbeld met de bekende krijsende vocalen. In Element laat de band zich van haar meest progressieve kant horen, terwijl ze met Nauðr en Viten og Mot (bevissther) weer echt metal maken. Helheim 8 sluit het album zeer onheilspellend af.

Door de combinatie van kristal heldere productie, complexe songs en sublieme arrangementen, levert Helheim een bescheiden meesterwerk af, waarbij schoonheid en bruut geweld hand in hand gaan

Tracklisting Heiðindómr Ok Mótgangr:

  1. Viten og mot (sindighet)
  2. Dualitet og ulver
  3. Viten og mot (stolthet)
  4. Maðr
  5. Viten og mot (årvåkenhet)
  6. Element
  7. Nauðr
  8. Viten og mot (bevissthet)
  9. Helheim 8