Heathen – The Evolution Of Chaos
Door op 04 februari 2010

Band: Heathen
Album_title: The Evolution of Chaos
Genre: Metal
Release_date: 01/25/2010
Label: Mascot
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2604342
The Evolution of Chaos Heathen
3
3

Medio jaren tachtig overspoelde een golf thrash bands de metalscene en veranderde het genre voor eens en altijd. Het merendeel van die bands kwam uit de Bay Area rond San Francisco. De bekendste was Metallica en in hun kielzog bereikten ook Exodus, Testament, Megadeth en Death Angel een behoorlijke populariteit. Heathen wist nooit het succes van hun regiogenoten te evenaren omdat ze altijd meer trendvolgend dan trendsettend waren. Muzikaal deden ze nauwelijks onder voor bovengenoemde bands en vocaal was het niet beter of slechter.

Inmiddels zijn we een kwart eeuw verder en is het merendeel van de thrash bands nog steeds actief. Op The Evolution Of Chaos blaast ook Heathen nog een stevig potje mee. Van de originele line-up is alleen gitarist Lee Altus nog over en hij speelt tegenwoordig ook in Exodus. De invloeden van Exodus’ belangrijkste componist Rick Hunolt zijn op dit album goed terug te horen want Heathen klinkt agressiever dan ooit. Nummers als Undone, Fade Away en Bloodkult met hun hakkende riffs en galopperende drums hadden zo op een Exodus album kunnen staan. Toch is Heathen geen Exodus kloon geworden omdat zanger David White een compleet andere stijl hanteert dan Rob Dukes. Melodie stond bij Heathen altijd hoog in het vaandel en ook deze keer zijn er weer genoeg interessante melodieën te horen zoals in het lange No Stone Unturned en A Hero’s Welcome. Laatstgenoemde is overigens niet echt thrash, maar nogal pompeus zoals we dat kennen van Manowar.

Vijfentwintig jaar geleden zou The Evolution Of Chaos met een staande ovatie zijn ontvangen. Vandaag de dag is het een oerdegelijke en enigszins voorspelbare thrashmetal schijf die herinnert aan het oude Metallica en het nieuwe Exodus. Fans van het genre weten wat hun te doen staat.

Tracklisting The Evolution Of Chaos:

 1. Intro (1:21)
 2. Dying Season (5:40)
 3. Control By Chaos (7:09)
 4. No Stone Unturned (11:10)
 5. Arrows Of Agony (6:40)
 6. Fade Away (5:44)
 7. A Hero’s Welcome (6:51)
 8. Undone (6:42)
 9. Bloodkult (4:30)
 10. Red Tears Of Disgrace (5:51)
 11. Silent Nothingness (6:50)

Written in Music Nieuwsbrief