Fear Factory – Mechanize
Door op 28 januari 2010

Band: Fear Factory
Album_title: Mechanize
Genre: metal
Release_date: 02/04/2010
Label: Candlelight
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2708756
Mechanize Fear Factory
3
3

Fear Factory is een extreme metalband uit de Verenigde Staten van Amerika, opgericht in 1989. De angstfabriek draait alweer meer dan twintig jaar. Niet continu, maar met horten en stoten. De geschiedenis van de band wordt gekenmerkt door één constante: Burton C. Bell. Deze zanger is, samen met gitarist Dino Cazares, bandlid van het eerste uur. Door een ruzie ging Fear Factory verder zonder Cazares. Na een periode van ongeveer zeven jaar, bleek de ruzie vorig jaar bijgelegd en werd de fabriek hernieuwd opgestart. Bassist Byron Stroud is sinds 2003 in de band, terwijl Gene Hoglan sinds vorig jaar de drums verzorgt.

De band werd in de jaren negentig bekend door hun technische death metal gecombineerd met industriele geluidjes. Deze invloeden zijn terug te horen op hun nieuwe CD Mechanize. De muziek op deze CD is redelijk afwisselend te noemen: van brute blast beats tot melodieuze metal. De kracht van de zanger ligt voornamelijk in het afwisselen tussen zogenaamde grunts en ‘clean vocals’. Een minpuntje hierbij is dat hij hiervoor in ieder nummer vrijwel dezelfde melodielijnen lijkt te gebruiken. De gitaren vertonen het betere hakwerk, wat binnen de death metal gebruikelijke kost is. Bassist Stroud zorgt voor een degelijke basis en meneer Hoglan slaat er zoals gewoonlijk vrolijk op los. Het geheel klinkt nog steeds erg futuristisch en dat is een behoorlijke prestatie.

Het geheel is uitgebloeid tot een interessant werkje voor de fans, maar daar zal het in mijn optiek ook bij blijven. De band toont hier geen vernieuwing, maar wel een sterke comeback. Dat is op zich natuurlijk al een hele prestatie. De opvolger van deze CD zal volgens mij voor de groei van de band veel belangrijker zijn.

Tracklisting Mechanize:

  1. Mechanize (4:39)
  2. Industrial Discipline (3:36)
  3. Fear Campaign (4:52)
  4. Powershifter (3:49)
  5. Christploitation (4:56)
  6. Oxidizer (3:42)
  7. Controlled Demolition (4:22)
  8. Designing The Enemy (4:52)
  9. Metallic Division (1:28)
  10. Final Exit (8:11)

Written in Music Nieuwsbrief