Fear Factory – Genexus
Door op 30 juli 2015

Band: Fear Factory
Album_title: Genexus
Genre: industrial metal
Label: Nuclear Blast
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3435148
Genexus Fear Factory
4
4

Zo’n 26 jaar timmeren deze meesters van de industriële metal al aan de weg. De laatste jaren met wat wisselend resultaat. Maar dan zitten de albums nog steeds tussen goed en gewoonweg geweldig. Hun laatste werk, The Industrialist, was een voorbeeld van een goed album. Maar als je de hele collectie zou hebben, dan zal je deze niet gauw meer opzetten. Persoonlijk trek ik eigenlijk altijd Demanufacture en Digimortal uit de kast, maar het in 2010 verschenen Mechanize was natuurlijk ook een schot in de roos.

Genexus behoort na een aantal maal te hebben geluisterd, zeker tot de betere albums van de band. De start is al meteen raak, Autonomous Combat System. Een cyberstem en dan een bombastisch aangezet intro, ontvlamt in zo’n heerlijk hakkende metalriff en de brute vocalen van Burton C Bell. Verder op zijn we getuigen van het lekkere catchy refrein en allerlei hele vette breaks . Anodized is onmiddellijk een volgende beuker in oude stijl. Deze track had zo van Digimortal kunnen komen. Met drum en gitaarriffs die klinken als machinegeweren en wederom trekt het pakkende refrein de aandacht.

Dielectric heeft een spannend vioolachtig intro alvorens los te gaan in een loodzware beuksong. Ook hier weet Burton zijn karakteristieke agressieve zangstijl mooi te mixen met zijn clean gezongen en pakkende refrein. Soul Hacker en Promotech zijn allebei vlammende industrial tracks die iedere Terminator doen trillen op zijn robotbenen.

De afsluiter, het meer dan 8 minuten durende Experation Date is een sferisch, ambient-achtige track, waar de gitaren ver op de achtergrond zitten en de synths en samples de hoofdrol hebben. Prachtig nummer met een jaren 80 wave vibe.

Genexus heeft veel geweldige elementen van Fear Factory in huis. Al het goede wat ze in hun muzikale carrière hebben afgeleverd, komt op dit album ook terug. De band slaat geen nieuwe wegen in, maar doet wat ze goed kunnen. Het is gewoon een uitstekend album. Het drumwerk van Tony Heller is bijzonder goed en legt een hele vette basis neer voor Dino’s strakke, machinale riffs. Burton C. Bell haalt alles uit zijn vocalen. De hele plaat grooved en het veelvuldige gebruik van electronica geeft de hele Men vs Machine / Cyber world sfeer uitstekend weer. Industrial metal moet klinisch klinken en met chirurgische precisie uitgevoerd worden. En dat is exact het gevoel wat Genexus oproept.

Tracklisting Genexus:

  1. Autonomous Combat System
  2. Anodized
  3. Dielectric
  4. Soul Hacker
  5. Protomech
  6. Genexus
  7. Church of Execution
  8. Regenerate
  9. Battle for Utopia
  10. Expiration Date