Eerste namen voor Fortarock 2016
Door op 29 oktober 2015

De aankondiging voor de nieuwste editie van Nederlands grootste metalfestival liet even op zich wachten, maar deze week maakte de organisatie de datum bekend. Op zondag 5 juni 2016 zullen in het Goffertpark in Nijmegen tal van bands acte de presence geven. Nadat al bekend was geworden dat Black Sabbath slechts één optreden in de Benelux geeft tijdens hun afscheidstour (op Graspop in België) en Iron Maiden een eigen show speelt (in het Gelredome 3 dagen later) was het even gissen naar de headliner. Rammstein ging naar Pinkpop, over Metallica’s plannen voor 2016 is niets bekend, AC/DC is veel te duur, een Guns N’ Roses reünie is nog steeds pure speculatie en Van Halen is al 20 jaar niet meer in Nederland geweest. Wie dan wel? Op de fora werden de namen van System Of A Down, Megadeth en Volbeat veelvuldig genoemd. Het is de laatste geworden.

VolbeatHet Deense gezelschap Volbeat dat rockabilly op bijzondere wijze vermengt met metal sluit op 5 juni het festival af op het hoofdpodium. Hun landgenoot en voormalig MercyFul Fate zanger King Diamond zal tijdens zijn optreden zijn tweede soloplaat Abigail (uit 1987) integraal gaan spelen. Andere bands die zijn aangekondigd zijn het Amerikaanse Disturbed, black metal bands Abbath en Dark Funeral, Havok en Windhand.

De organisatie kiest in verband met stevige internationale concurrentie voor een zondag in plaats van de traditionele zaterdag. De pre-party vindt logischerwijs niet op vrijdag, maar op zaterdag 4 juni plaats. In een perscommuniqué onderstreept de organisatie dat de mega-acts in het genre eigenlijk niet meer te betalen zijn. De gages die festivals als Download (UK), Hellfest (FR), Rock Im Park / Rock Am Ring (DE) en Graspop (BE) op tafel leggen voor grote namen zijn in Nederland niet meer terug te verdienen. Overeenkomstig Dokk’em Open Air, Into The Grave en het terugkeerde Dynamo Metalfest mikt de organisatie dus net als vorig jaar met headliner Slipknot op een ander, jonger publiek dat afkomt op een gevarieerde line-up en een gezellige sfeer. De komende weken maakt de organisatie meer namen bekend.