Een heavy hausse
Door op 03 september 2015

In deze periode overspoelt een ware vloedgolf van releases het heavy segment van de muziekmarkt. Vorige week vrijdag en ook morgen staan er meer dan 30 releases op stapel. Vrijwel niemand heeft genoeg tijd om 60+ albums te beluisteren. Daarom selecteert WrittenInMusic deze week de krenten uit de pap.

Amorphis

Het Finse gezelschap bestaat al weer 25 jaar en levert met Under The Red Cloud een album af dat wellicht de boeken ingaat als hun beste. Oosterse invloeden worden perfect gecombineerd in de op folk georiënteerde metal zoals je hieronder kunt horen in Death Of A King.

Ghost

Het satanische gezelschap dat zo graag tegen popmuziek aanschurkt stormde deze week in talloze landen de charts in. Ons land was geen uitzondering en zelfs in de Verenigde Staten doken de heren in de top van Billboard. Meliora is het derde en sterkste album van de band. De band combineert invloeden van o.a. Blue Oyster Cult op catchy wijze met die van Mercyful Fate.

Kadavar

Het trio heeft hun derde album genoemd naar hun woonplaats: Berlin. Laat je niet bedriegen door de ZZ Top achtige baarden van het drietal want met de bluesrockers uit de VS heeft de band muzikaal niets gemeen. Luister naar de clip hieronder en stel je eens voor hoe een jonge versie van Black Sabbath zou klinken als ze met een tijdmachine naar 2015 waren gekatapulteerd. De single Last Living Dinosaur laat een aanstekelijke mix van heavy metal en stoner horen. En die stem hé, je zou toch zweren dat je Ozzy hoorde.

My Dying Bride

Deze Engelse band is de maatstaf in het doom metal genre en verlegt opnieuw haar grenzen op het nieuwe album Feel The Misery. Tsja, de heren hebben nu eenmaal een zwak voor vrolijk stemmende titels. De single And My Father Left Forever gaat over de dood van de vader van een van de bandleden. Het resultaat is melancholisch op een wijze die kenmerkend is voor My Dying Bride.

Spock’s Beard

Deze progressieve formatie timmert ook alweer heel wat jaartjes aan de weg en leverde al heel wat progrock juweeltjes af. Men streeft –lovenswaardig– continu naar vernieuwing en voert ditmaal drummer Jimmy Keegan op als zonger in Bennett Built A Time Machine, een nummer waar de inspiratie vanaf spat. Het nieuwe album The Oblivion Particle is een aanrader voor elke progrock fan.