Dood en verderf in Noorwegen
Door op 20 augustus 2010

In de vroege jaren ’90 ontstond in Noorwegen een zwart monsterlijk subgenre black metal genaamd. Het was van begin af aan het zwarte schaap van de familie. Met het verbranden van kerken, vernietigen van graven, moord en nationaal socialistische trekken zorgden de leden voor behoorlijk wat ophef.

De film Until The Light Takes Us is een documentaire van regiseurs Aaron Aites en Audrey Ewell om duidelijkheid te scheppen over de shockerende gebeurtenissen tijdens het ontstaan van dit genre. De film toont interviews en concertopnamen van de bands die aan de basis van het het genre stonden zoals Darkthrone, Mayhem, Emperor en Immortal. De documentaire over muzikanten die gekscherend wel eens pandabeertjes worden genoemd heeft wel erg ambitieuze doelen. Zo zou een interview met Varg Vikernes, die in de gevangenis zijn straf uitzit voor het vermoorden van een bandlid, een verklaring moeten opleveren voor het verbranden van kerken? Volgens mij zijn het gewoon gefrustreerde tieners die te veel aandacht krijgen, maar wel ontzettend agressieve metal maken!

De première van de film had op 4 december 2009 in Amerika plaats. De Nederlandse première in Europa is aanstaande zondag om 16:20 uur op het Lowlands festival. Mocht je op het terrein zijn, grijp dan je kans om dit fascinerend spektakel te aanschouwen: dood en verderf in Noorwegen.