Deafheaven – New Bermuda
Door op 05 oktober 2015

Band: Deafheaven
Album_title: New Bermuda
Genre: black metal shoegaze
Release_date: 10/02/2015
Label: Anti
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3442595
New Bermuda Deafheaven
4.5
4.5

Het Amerikaanse gezelschap Deafheaven brak met Sunbather, een crossover, post black metal album met een opvallend roze hoes, in 2013 door. De prachtige mix van Mogwai achtige gitaarlagen en black metal vocalen en drums, maakte Deafhaven de lievelingen van Pitchfork. De site die eerder ook al het bijzondere Lithurgy omarmde. Inmiddels is deze hele nieuwe lichting black metal tot een bijna genre ontwikkelt met bands als Vattnet Viskar en Wolves In The Throne Room.

Het was dus spannend hoe Deafheaven zich zou ontwikkelen als grondleggers. Enige tijd geleden brachten ze als gratis download de single From The Kettle Onto The Coil uit. Hierop is een logisch vervolg op Sunbather te horen en de twee speerpunten (furieuze post black metal en shoegaze) klonken nog sterker. Hoge verwachtingen dus voor New Bermuda het debuut op Anti. De band dook in ieder geval wederom met producer Jack Shirly de studio in. Het resultaat mag gerust verbluffend genoemd worden. Voorzichtig incorporeert de band wat meer traditionelere metal invloeden. Dat kan je horen in de eerste riffs van Brought To The Water, waar een heel klein beetje trash metal in door klinkt. Maar verder is het onmiskenbaar Deafhaven. Ongelofelijk mooie passages wisselen de blaf harde black metal af. De intense, demonische vocalen van George Clark klinken nog angstaanjagender dan op Sunbather. Ook Luna begint met hele vette trash riffs en verpulverende blastdrums. Pas na dik 6 minuten brengen ze wat lucht in dit nummer met piano om vervolgens naar een magnifiek en explosief einde toe te werken. Het rustig startende Baby Blue laat ook op een gegeven moment ook de wat meer traditionelere heavy passages horen in de hakkende riffs maar ook in de geweldige gitaarsolo. Het experiment is iets minder aanwezig dan op Sunbather, maar de rustig passages komen nu wel veel meer uit de verf. Deze klinken dromeriger en zijn daardoor veel intenser geworden. Gifts For The Earth, het afsluitnummer, klinkt bijna helemaal als indie rock met daarover heen de vervreemde krijs vocalen van George Clark.

Bermuda is wederom een grensoverschrijdend album geworden die schoonheid en intens donkere sferen prachtig verweeft in een kolkende massa van blastdrums, cirkelzaag gitaarpartijen en intense voordracht. Unieke band!

Tracklisting New Bermuda:

  1. Brought To The Water
  2. Luna
  3. Baby Blue
  4. Come Back
  5. Gifts For The Earth

Written in Music Nieuwsbrief