Crowbar – Sever The Wicked Hand
Door op 20 februari 2011

180g
1 colored vinyl lim. edition
Klaphoes
EMI
Band: Crowbar
Album_title: Sever The Wicked Hand
Label: EMI

In zes jaar kan er veel gebeuren (de tijd tussen het vorige album en deze), orkaan Katrina bijvoorbeeld. Uit interviews met Kirk Windstein, de man achter Crowbar, blijkt dat hij daar ook behoorlijk onder geleden heeft en dat de hele gebeurtenis hem wakker heeft geschud. Of beter, heeft ontnuchterd. Sever The Wicked Hand is namelijk het eerste Crowbar album dat hij niet onder invloed heeft ingezongen. Maar ook het grote succes van Down en de volle agenda van Kingdom Of Sorrow.

Ook de samenstelling van de band is wederom gewijzigd en behelst nu wel een beetje de crème de la crème van de heavy scene in Louisiana (met o.a. leden van mijn favoriete band uit die regio, Goatwhore en Soilent Green).

Wat er in de afgelopen zes jaar niet is veranderd is de hoge eisen die Kirk stelt aan een Crowbar album. Sever The Wicked Hand is van begin tot eind een album van wereldklasse. Traag, log, slepend en moddervet. Er staan wel wat snellere dingen op, zoals de titeltrack, The Cemetary Angels maar daar tegenover staan loodzware nummers die bijna omvallen van traagheid, zoals Liquid Sky And Cold Place Heart, Let Me Mourn en het slepende I Only Deal In Truth.

De band gaat in de opener op kant B ook ver in grenzen verleggen voor hen zelf. A Farewell To Misery is een pianoballad met bijna koorachtige vocalen. Erg mooi! Die rust wordt bruut verstoord door de gewelddadige metal van Protectors Of The Shrine.

De strijd die de 46 jarige Kirk Windstein heeft geleverd tegen zijn verslaving, verwoordt hij imposant in het hakkende Cleanse Me, Heal Me:

Three Days Of Detox, I’m Sweating And Sceared
I’m Alone, Fighting To Live
It’s Taken My All, Please God Take My Hand

Sever The Wicked Hand is een eerlijke en geweldige plaat geworden en kan zeker uitgroeien tot een favoriet binnen hun toch al uitstekende oeuvre van de band. De zichzelf herwonnen Windstein heeft met deze line up wel zo’n beetje zijn zwaarste werk afgeleverd, zowel muzikaal als tekstueel. Knap dat hij met zo’n volle agenda door Down en Kingdom Of Sorrow toch weer een dergelijke prestatie kan leveren.

Tracklisting Sever The Wicked Hand:

Side A

 1. Isolation (Desperation)
 2. Sever The Wicked Hand
 3. Liquid Sky And Cold Black Earth
 4. Let Me Mourn
 5. The Cemetery Angels
 6. As I Become On

Side B

 1. A Farewell to Misery
 2. Protectors Of The Shrine
 3. I Only Deal In Truth
 4. Echo An Eternity
 5. Cleanse Me, Heal Me
 6. Symbiosis