Cradle Of Filth/Behemoth in de Melkweg
Door op 03 februari 2014

Band: Behemoth
Album_title: The Satanist
Genre: Black Metal, Death Metal

Meestal moet je als Amsterdammer voor een avondje extreme black metal op reis, maar zondag 9 februari staan de volgende bands in de Melkweg: Svarttjern, Inquisition, In Solitude, Behemoth en Cradle Of Filth. Dit vijftal verzorgt optredens die in het teken zullen staan van dood, doem en verderf. Een avondje corpse-paint, blast beats en schreeuwende vocalen.

Cradle Of Filth is een ware veteraan binnen het subgenre. Deze volhardende Engelsen spelen symfonische black metal en schrijven hun teksten vaak over horrorverhalen. Hun tiende en meest recente album The Manticore And Other Horrors is in 2012 verschenen. In dat jaar was de band ook live in Patronaat te aanschouwen met onder andere God Seed en Rotting Christ. Vaste waarde in de band is vocalist Dani Filth, terwijl de rest van de bandleden net zo rap vervangen worden als tanden in de bek van een grote witte haai.

Behemoth is de gedoodverfde winnaar van deze avond. Deze Poolse extreme metalband draait ook alweer wat jaartjes mee. Hun laatste wapenfeit The Satanist (wat een titel!) verschijnt als dit artikel geschreven wordt. Oprichter Nergal heeft laatstelijk de wrede ziekte leukemie overwonnen en is daar enkel sterker van geworden. Zijn geloof in Satan is door deze victorie enkel sterker geworden en hopelijk wordt deze overtuiging weerspiegelt in de muziek. De man is nog aan het herstellen, dus wellicht vindt dit zijn weerslag in het optreden.

Het Zweedse In Solitude is eigenlijk een beetje de vreemde eend in de bijt. Met hun vorig jaar verschenen album Sister (Metal Blade Records) is hun muzikale oriëntatie van heavy metal naar een meer new wave geluid verschoven. Ik ben erg benieuwd hoe de concertbezoekers hiermee om zullen gaan. Mijn advies aan de band: speel vooral het oudere werk.

Het Amerikaans/Colombiaanse Inquisition is twee man sterk. Met albumtitels als Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm en Magnificent Glorification Of Lucifer mag het voor iedereen duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een band die het predicaat trve dubbel en dwars verdient. Hun laatste album Obscure Verses For The Multiverse is vorig jaar via Season Of Mist verschenen.

Ook het nieuwe album van de Noorse band Svarttjern verschijnt begin februari; vrijdag de 7e om precies te zijn. Ultimatum Necrophilia bevat een elftal pikzwarte songs en wordt door NoiseArt Records uitgebracht. Inspiratie voor de bandnaam, teksten en muziek komt van de negentiende eeuwse Noorse kunstenaar August Cappelen. Fans van black metal zullen deze kunst zeker weten te waarderen.