Cairn – As For Dragons
Door op 27 december 2013

Band: Cairn
Album_title: As For Dragons
Genre: progressive metal, folk metal
Release_date: 12/21/2013
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
As For Dragons Cairn
4
4

Cairn is in 2008 opgericht als soloproject van Samu Rahn. Deze Amerikaan kennen we als gitarist van de progressieve doom metalband The Living Fields. In juni 2011 verscheen de EP Raise The Cairn, waarop de zang en alle instrumenten verzorgd werden door Samu Rahn. Het werk bevat drie metalsongs afgewisseld door twee akoestische intermezzi. Balans is waar het bij Cairn om draait. Dit geldt ook voor de nieuwe EP As For Dragons. Deze bevat naast een metalsong de Sunlit Chambers Suite, die bestaat uit drie akoestische nummers. As For Dragons is op 21 december 2013 verschenen en beide EP’s zijn te beluisteren op bandcamp. Ondertussen is de line-up uitgebreid met Johan Becker (gitaar, viool, vocalen), Spenser Morris (sessiebasist) en Adam Hansen (sessiedrummer).

Op een zeer verraderlijke manier opent As For Dragons met een sfeervol riedeltje op gitaren en bas om daarna op een uiterst subtiele manier in snoeiharde metal over te gaan. Het nummer bestaat uit heerlijk rollende drumroffels, mooie baslijnen, een sfeervolle synthesizer en heerlijke hoge gitaren. De zangstem grunt en het nummer heeft een energieke drang in de richting van het universum. Dit nummer komt van een full-length CD die al volledig klaar is, maar waarvan alleen deze opgenomen is.

Hierna gaat de EP over in de Sunlit Chambers Suite, het eerste samenwerkingsverband met Johan Becker. Shorelorn is het tweede nummer op deze EP en bevat een enkele akoestische gitaar, die erg mooi bespeeld wordt. De song bestaat uit een mooie bevreemdende en sterk ritmisch gedreven melodie die uitdrukking geeft aan zeer bedachtzame en gevoelige muziek. Het daaropvolgende Mossen heeft haast hetzelfde karakter, maar door de toevoeging van synthesizer en een extra gitaar krijgt het wat meer gelaagdheid. De EP eindigt met Fellwards; een nummer in dezelfde trant als de voorgaande twee. Zo krijgt de EP een verraderlijk karakter; het eerste nummer brengt je uit balans, waarna de rest je er weer terug in brengt. Dit feit alleen al maakt As For Dragons een klein juweeltje.

De muziek op As For Dragons heeft een modern geluid gecombineerd met klassieke songstructuren. Het modernistische geluid komt voornamelijk uit de metalsong, terwijl het klassieke van de drie akoestische nummers komt. Maar dat is geen wet van Perzen en Meden, want beide elementen vloeien in elkaar over en komen terug in allevier de nummers. Belangrijk is balans en niet alleen per EP, dit geldt ook voor de songs onderling en ieder nummer op zich. Het is moeilijk uit te leggen, maar de songs hebben een cosmisch karakter. Het lijkt grootser en breder dan wat op deze wereld mogelijk is. Van het episch klassieke uit de middeleeuwen naar het astrale van de toekomst. Vergeet ook niet Raise The Cairn te beluisteren op bandcamp!

Tracklisting As For Dragons:

  1. As For Dragons
  2. Shorelorn
  3. Mossen
  4. Fellwards