Bruce Dickinson – Scream For Me Sarajevo
Door op 28 juni 2018

Artiest: Bruce Dickinson
Album_title: Scream for me Sarajevo
Genre: heavy metal
Release_date: 06/29/2018
Label: BMG
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Scream for me Sarajevo Bruce Dickinson
3.5
3.5

Achter veel soundtracks zit geen bijzonder verhaal, maar in dit geval is dat anders. Bruce Dickinson en zijn band traden namelijk op in Sarajevo tijdens de (derde) Balkan oorlog die woedde van 1992 tot 2001. Van dat optreden en de situatie in de stad werd een documentaire gemaakt. Nu wisten we al dat de Iron Maiden zanger geen bange schijterd is. Hij was fervent schermer, haalde zijn brevet als piloot en vliegt tijdens de wereldtournees van Iron Maiden de band, crew en apparatuur rond de wereld in een Boeing 747. In 1994 was Dickinson op solo-avontuur en speelde met zijn band Skunkworks in voormalig Joegoslavië. Sinds zijn vertrek bij Iron Maiden had hij op dat moment pas enkele albums uitgebracht zoals Tattooed Millionaire en Balls to Picasso. Op deze compilatie vind je echter ook nummers van albums die later zijn verschenen. Je zal echter tevergeefs zoeken naar nummers van zijn beste soloplaat (Chemical Wedding).

Scream For Me Sarajevo is dus geen liveregistratie van het concert, maar een compilatie van Dickinson’s soloplaten. De productie is helder en scherp, al klinkt de zang af en toe wat te hard in de mix en overheerst Dickinson op sommige nummers een beetje teveel. Muzikaal hoogtepunt is Darkside Of Aquarius met een arrangement dat is gejat van Savatage. Het is algemeen bekend dat Dickinson solo betere platen dan Iron Maiden met zijn vervanger Blaze Bayley maakt. Leg Navigate The Seas Of The Sun maar eens naast een willekeurig nummer van Virtual XI of The X Factor. Zoals gemeld, is er ook een documentaire van dit optreden gemaakt. Die heeft uw recensent niet gezien, maar wellicht dat die door de omstandigheden waarin werd opgetreden (oorlogstaferelen) wat interessanter is dan het album. Voor iedereen die Dickinson’s solowerk niet kent, raad ik aan om Chemical Wedding eens te gaan luisteren. Bevalt dat, dan kun je deze schijf ook op je verlanglijstje zetten.

Waarom de documentaire dit jaar pas verschijnt is niet bekend, maar die vraag krijgt Dickinson vast wel voorgelegd tijdens de promotietour.

Tracklisting: Scream For Me Sarajevo

 1. Change Of Heart
 2. Tears Of The Dragon
 3. Gods Of War
 4. Darkside Of Aquarius
 5. Navigate The Seas Of The Sun
 6. Road To Hell
 7. Arc Of Space
 8. Omega
 9. River Of No Return
 10. Power Of The Sun
 11. Strange Death In Paradise
 12. Inertia (Live)
 13. Acoustic Song
 14. Eternal