Bruce Dickinson in oorlogsgebied
Door op 26 april 2018

Artiest: Bruce Dickinson
Band: Skunkworks
Album_title: Scream for me Sarajevo
Genre: Heavy Metal
Label: BMG

Voor de meeste lezers zal Sarajevo bekend zijn als stad uit de Balkan oorlog eind vorige eeuw. Zo niet, dan zeker na het zien van deze film. Iron Maiden (en voormalig Samson) zanger Bruce Dickinson nam er in zijn solo-periode een liveplaat en documentaire op die op 29 juni wordt uitgebracht. De film en soundtrack heten allebei Scream For Me Sarajevo, naar de woorden die Dickinson bij elk optreden gebruikt. Het betreft niet bepaald een reguliere concertopname want de opnamen werden gemaakt tijdens het lange beleg van de stad in oorlogstijd , m.a.w. tijdens het concert klonken elders in de stad mortieren en kanonnen…

Scream for Me Sarajevo is het verbazingwekkende verhaal van een van de meest onwaarschijnlijke rockconcerten gegeven door Bruce Dickinson en zijn band Skunkworks in 1994. Midden in de chaos van de oorlog en met gevaar voor eigen leven werd de band de belegerde stad Sarajevo in gesmokkeld om een concert te geven voor de burgers.

Hieronder kun je de trailer bekijken:

De film is meer dan een standaard concertregistratie en laat zien hoe de bewoners van Sarajevo maatregelen treffen om met de ontberingen van de oorlog om te gaan en hoe ze grenzen verleggen om te overleven. Het belicht een bloeiende ondergrondse cultuur van kunst en muziek en laat zien wat een enorme impact het concert had op de mensen van Sarajevo, die dachten dat ze vergeten waren door de rest van de wereld. De documentaire bevat beelden van het concert en de oorlog zelf, maar ook recente interviews van Bruce en zijn bandleden. Ook volgen de makers Bruce als hij later teruggaat naar Sarajevo voor een emotioneel weerzien. Bruce Dickinson: “War turns the world on its head, but this is an optimistic message. It changed the way I viewed life, death and other human beings.”*

Naast de dvd en blu-ray komt de muziek ook uit op CD, dubbel vinyl en digitaal via BMG.

De muziek uit de film zijn nummers uit de solocarrière van Bruce Dickinson. Het album bevat ook nog een paar zeldzame tracks, zoals Acoustic Song (voorheen alleen beschikbaar als bonustrack op de Best of Special Edition uit 2001), Inertia (Live) (voorheen alleen beschikbaar als bonustrack op de expanded re-release van Skunkworks uit 2005) en de afsluiter van de plaat Eternal (voorheen alleen beschikbaar als bonus track op de Japanse release van Tyranny Of Souls). Zelfs de meest verstokte Iron Maiden fan zal toegeven dat Bruce in de jaren negentig solo betere albums maakte dan Iron Maiden met Blaze Bailey achter de microfoon.

De film annex documentaire won al diverse awards: Sarajevo Film Festival: Audience Award; Human Rights Award; Special Jury Prize (Documentary) / Chicago International Movies & Music Festival (USA): Best Feature Documentary / DokuArt Bjelovar (Croatia): Audience Award; Young Jury Award/ dokuMfest (Bosnia & Herzegovina): Best Documentary / Tuzla Film Festival (Bosnia & Herzegovina): Best Documentary.