Blut Aus Nord – 777 Sect(s)
Door op 13 april 2011

Band: Blut Aus Nord
Album_title: 777 - Sect(s)
Genre: Black Metal
Release_date: 04/18/2011
Label: Debemur Morti Productions
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2905683
777 - Sect(s) Blut Aus Nord
4
4

Blut Aus Nord behoort tot de nieuwe spannende stroom black metal bands uit Frankrijk. Hun CD The Mystical Beast Of Rebellion uit 2001 is begin dit jaar opnieuw uitgebracht om de eenvoudige reden dat hij vrijwel nergens verkrijgbaar was. Zijn opvolger uit 2003 The Work Which Transforms God wordt alom gezien als een baanbrekend werk binnen het subgenre. Met atonale klanken, tegendraadse ritme’s en sterk vervormde schreeuwend gezang worden muzikale landschappen gecreëerd die doen denken aan een mengeling tussen een post-apocalyptische wereld en Dante’s negen cirkels van de Hel.

De nieuwe CD van Blut Aus Nord is het eerste deel van een trilogie 777 genaamd Sect(s). Ze bevat 6 nummers die niets verraden over de inhoud; ze heten eenvoudig Epitome I tot en met VI. Nu zijn teksten bij Blut Aus Nord ook niet echt van belang. De muziek op deze CD bevat alle hierboven beschreven muzikale kenmerken en toch is het een geheel eigen werk. De nummers op deze CD bevatten een krachtige intensiteit, maar vooral de tweede helft van de CD is erg sterk. Het openingsnummer komt op mij nog wat gekunsteld en gemaakt over. De gitaren volgen de drums te veel, waardoor er weinig spanning ontstaat. Al bij het tweede nummer is dit opgelost: de herhalende dreun zorgt voor een hypnotiserend effect en maakt het tot een verrukkelijk langzaam nummer.

Epitome III en V beginnen razendsnel met die kenmerkende vervreemdende gitaarmelodieën op de achtergrond. Deze hebben dezelfde nare doordringende scherpte als het huilen van het baby-wezen in de film Eraserhead. En de intensiteit van de nummers neemt alleen maar toe naar het einde van de CD. Het vierde nummer is mijn favoriet bij uitstek. Die heerlijke gitaardreun die zo kenmerkend is voor het geluid van Blut Aus Nord. En de zang is zo diabolisch; het lijkt wel of ze achteruit opgenomen is of zo. Wisselende ritmes houden de aandacht van de luisteraar vast.

De melodie is van ondergeschikt belang bij deze band, ze lijkt alleen te worden gebruikt om voor minimale afwisseling te zorgen. En toch slaagt de band erin met erg spannende songs een CD te vullen die weer enorm boeiend is. Alles overgoten met een maanzieke triestheid die je haast tot zelfmoord brengt. Een zeer krachtige CD die door fans van deze band blind en ongeluisterd aangeschaft kan worden.

Tragisch feit is wel dat een ‘journalist’ de CD gedeeld heeft met anderen op het internet. Als gevolg hiervan heeft het platenlabel Debemur Morti besloten om in ieder geval alle pre-orders te verschepen. De release van de CD is weliswaar uitgesteld, maar dit is natuurlijk een zeer slechte zaak voor een band van dit formaat. Ik sluit me daarom aan bij het platenlabel en vind het geen stijl wat deze ‘journalist’ uitgehaald heeft. Deze man heeft misbruik gemaakt van zijn bevoorrechte positie. Vooral dit soort kleine bands verdient het juist om gesteund te worden bij het creëren van hun kunst!

Tracklisting 777 Sect(s):

  1. Epitome I
  2. Epitome II
  3. Epitome III
  4. Epitome IV
  5. Epitome V
  6. Epitome VI