Black Sites – In Monochrome
Door op 01 juli 2017

Band: Black Sites
Album_title: In Monochrome
Genre: Metal
Release_date: 02/17/2017
Label: Mascot
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3602414
In Monochrome Black Sites
4.5
4.5

Grappig, hoewel zeker liefhebber van goede hardrock en metal, belanden er zelden albums in dit genre hier in de bus. Een gebrekkige kennis van de recente metal-stromingen zet je als recensent op achterstand, maar doet je ook met frisse oren luisteren. En dan word je soms enorm verrast.

Black Sites komt uit Chicago en is de nieuwe band van voormalig Trials-gitarist, zanger en songschrijver Mark Sugar. Ook gitarist Ryan Bruchart is afkomstig uit Trials. John Picillo (bas) en Chris Avegerin (drums) completeerden de band, die tekent voor een monumentale sound, met complexe riffs en breaks en vooral veel licht en schaduw.

Hoewel het bandgeluid enerzijds massief en zwaar is, blijft het geheel op de juiste momenten ook transparant en dynamisch klinken. Black Sites mengt elementen van klassieke symfonische-, hardrock- en metalbands als Iron Maiden, Rush en Thin Lizzy met modernere invloeden en trends binnen het genre. De vocale aanpak is echter beheerst en meer ingehouden, waar veel klassieke metalzangers zich meer bedienden van hoge uithalen en waanzin.

Mooi is bijvoorbeeld hoe de band in een nummer als Hunter Gatherer laat horen akoestische folk evenzeer in de vingers hebben als loeistrakke metalritmes en goed gedoseerde gruntzang. Belangrijk is ook dat de band echt de goede sfeer weet neer te zetten, kortom de juiste snaar weet te raken (Watching You Fall), niet in de laatste plaats met schitterende dubbele leadgitaarpartijen. De basgitaarpartij à la Geddy Lee (Rush) van In The Woods is werkelijk schitterend, net als het zwaarmoedige The Tides.

Dit is gek genoeg ook luistermuziek. De sferen, riffs, structuren en ritmes buitelen over elkaar heen. Veel metal-albums gaan op bepaald moment wat eenvormig klinken, doordat het geluid teveel dichtgesmeerd wordt. Daar heeft Black Sites op In Monochrome geen last van, zeker dankzij de vloeiende wijze waarop de band hard en zacht, licht en schaduw, elementen uit de folk, symfonische rock, klassieke hardrock en hedendaagse metal in deze ijzersterke (!) songs gebruikt.

In Monochrome is een schitterend, genre overstijgend album en wellicht een klassieker in de dop.

Tracklisting In Monochrome:

  1. M Fisto Waltz
  2. Dead Languages
  3. Monochrome
  4. Burning Away The Day
  5. Hunter Gatherer
  6. Watching You Fall
  7. Locked Out – Shut Down
  8. In The Woods
  9. The Tides
  10. Steamrock Fever