Autopsy – Skull Grinder
Door op 15 december 2015

Band: Autopsy
Album_title: Skullgrinder
Genre: deathmetal
Release_date: 11/27/2015
Label: Peaceville Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3478219
Skullgrinder Autopsy
4
4

Tourniquets, Hacksaws & Graves, het vorige zieke werkje van deze masters of Gore eindigde in mijn persoonlijke jaarlijst van 2014. Zo vlak voor het einde van dit jaar komen de heren nog met een prima kerstpresentje. Een nieuwe EP met de poëtische titel, Skull Grinder. Voorlopig alleen op vinyl, en behorende bij een boxset die begin 2016 uitkomt met de machtige titel, After The Cutting. Wat een feest. 7 nieuwe nummers die niets nieuws brengen. Autopsy is een legendarische band die gelukkig ook na hun heroprichting trouw is gebleven aan het door hun zelf mede gecreëerde genre. Dat betekend dus old school deathmetal op zijn smerigst.

Als we tijdens onze sectie het oordelende mes in dit rottend stukje zetten, wordt met een soort kots geluid Strung Up And Gutted ingezet. In nog geen 3 minuten vliegen de vunzige riffs en gorgelende zang je om de oren. Een lekkere binnenkomer. Maar ook de trage martelgang van Children Of The Filth is waanzinnig. Natuurlijk wordt in dit nummer de versnelling ook ingezet. De ongehoord opgefokte vocalen van Chris Reifert geven deze track de juiste bruutheid mee. Op het einde lijkt hij een bezeten demon die het lichaam waar hij bezit van heeft genomen op het punt staat helemaal uit elkaar te trekken. Pure horror.

Sanity Bleeds doet me aan Mercyful fate’s Desecration Of Souls denken. Maar dit nummer is nog veel duisterder dan Mercyful fate qua sfeer op kon roepen. The Withering Death is een logge doommetal track, gevolgd door het eveneens loodzware Waiting For The Screams. Vooral onder de zang valt de song soms bijna om, zo traag. De gitaarsolo is klasse en het zijn de minimale tempowisselingen die dit nummer zo indrukwekkend maken. Dit is de beste song van de EP. Afsluiter Return To Dead is een instrumentaal experiment wat prima als soundtrack kan dienen in een slasher film.

Autopsy heeft op Skull Grinder vooral gekozen voor de zwaardere kant van hun geluid en minder voor de snelheid. Het levert wel weer een bijzonder goeie EP op, die qua sfeer vooral heel duister en creepy is. Het zoveelste hoogtepuntje in hun indrukwekkende discografie.

Tracklisting Skullgrinder:

  1. Strung Up And Gutted
  2. Skull Grinder
  3. Children Of The Filth
  4. Sanity Blleds
  5. The Wittering Death
  6. Waiting For The Screams
  7. Return To Dead