Allen Lande – The Showdown
Door op 06 november 2010

Band: Allen Lande
Album_title: The Showdown
Genre: Heavy Metal
Release_date: 11/05/2010
Label: Frontiers
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2839348
The Showdown Allen Lande
3
3

In restaurant ‘Heavy Metal’ serveerden chef koks Russell Allen (Symphony X) en Jörn Lande (ex Masterplan) al tweemaal eerder een heerlijk diner. Anno 2010 doen ze dat nog eens dunnetjes over met The Showdown. De kritieken op The Battle en The Revenge waren lovend en de smaakvolle mix van stuwende gitaarriffs, piano, harmonieuze solo’s en goede vocalen vonden gretig aftrek bij de fijnproevers van het hardere werk. Van menig recensent kregen de heren dan ook meerdere sterren toebedeeld. De man achter het succes, gitarist Magnus Karlsson werd voor de derde maal uitgedaagd om het succes van zijn project te overtreffen en ging die uitdaging met hulp van zijn Italiaanse financier graag aan.

Tijdens The Showdown schotelen chef koks Allen en Lande opnieuw een menu van twaalf gangen voor, waarbij ze soms alleen en soms samen, nieuwe recepten voorzetten. De schotels Never Again, The Guardian en The Artist smaken goed, maar ware delicatessen zijn het niet. Na een paar schotels is duidelijk dat het niveau van The Battle en The Revenge weliswaar is geëvenaard, maar dat de verrassing helemaal weg is. De ingrediënten, specerijen en accenten doen te veel te vaak een beroep op dezelfde smaakpapillen en zijn zelfs wat voorspelbaar. Dit is een tussendoortje, een herhalingsoefening.

Dit samenwerkingsverband speelt te veel op safe en daagt niet uit, niet eenmaal worden we op de proef gesteld. De formule lijkt derhalve uitgewerkt, vers bloed is noodzakelijk. Volgende keer een duel tussen Parramore McCarthy (Warrior) en Eric Adams (Manowar) of een strijd tussen Jeff Keith (Tesla) en Oni Logan (Lynch Mob).

Tracklisting The Showdown:

 1. The Showdown
 2. Judgement Day
 3. Never Again
 4. Turn All Into Gold
 5. Bloodlines
 6. Copernicus
 7. We Will Rise Again
 8. The Guardian
 9. Maya
 10. The Artist
 11. Eternity
 12. Altas
 13. Judgement Day (Video) (Data Track)