A Life Once Lost – Ecstatic Trance
Door op 01 december 2012

Band: A Life Once Lost
Album_title: Ecstatic Trance
Genre: metalcore
Release_date: 11/16/2012
Label: Season of Mist
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3140981
Ecstatic Trance A Life Once Lost
3.5
3.5

Halverwege de maand november is de nieuwe CD van A Life Once Lost via Season Of Mist verschenen. Ecstatic Trance is het zesde album van deze Amerikaanse metalcore band. A Life Once Lost is opgericht in 1999 en bestaat momenteel uit zanger Robert Meadows, gitarist Douglas Sabolick, bassist Mike Sabolick en drummer Jordan Crouse.

De muziek van A Life Once Lost wordt gekenmerkt door sterk syncopische ritmes, waarbij de nadruk in de maat op onorthodoxe plaatsen valt. Dit mechanisme zorgt voor een verwarrend, maar groovy effect. Vandaar dat de muziek van A Life Once Lost ook wel groove metal genoemd wordt. De syncopen worden veroorzaakt door de drums en daardoor ontstaat er veel spanning. In combinatie met de monotone gitaarriffs en de hoge melodielijnen ontstaat er een interessante muziekvorm. Het fijne van de songs op Ecstatic Trance is dat er niet hersenloos gerost wordt op de gitaren en drums en er geen unisone dreun ontstaat. Het jammere is echter wel dat de syncopes in ieder nummer terugkomen, waardoor er toch weer een storende eentonigheid ontstaat.

Ik ben sterk de mening toegedaan dat metalcore meer toekomst heeft dan heavy metal. De diversiteit binnen dit metal subgenre lijkt alleen maar te groeien, terwijl heavy metal aan het doodbloeden is. Dit is niet iets om ons zorgen over te maken; muziek blijft zich ontwikkelen en dat zal nooit ophouden! Met bands als A Life Once Lost wordt het muzikale landschap steeds interessanter.

Tracklisting Ecstatic Trance:

  1. Something Awful
  2. Gnawing Lisp
  3. Madness Is God
  4. Miracle Worker
  5. Empty Form
  6. I Am
  7. The Blues
  8. People Stare
  9. I See, I Hear
  10. I Sit Ill