1349 – Demonoir
Door op 29 april 2010

Band: 1349
Album_title: Demonoir
Genre: Black Metal
Release_date: 04/26/2010
Label: Indie Recordings
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2775365
Demonoir 1349
3.5
3.5

1349 was het jaar waarin de builenpest Noorwegen bereikte. Een Engels schip schijnt naar Bergen te zijn gedreven. De bemanning bleek overleden en de Noren die aan boord gingen hadden niet door dat de zwarte dood de oorzaak hiervan was. Meer dan 60% van de inwoners van Noorwegen is uitgestorven door deze epidemie. De uitbraak van de builenpest wordt algemeen beschouwd als een van de ergste pandemieen van Europa.

1349 is ook de naam van een Noorse black metal band. De band komt uit Oslo en Demonoir is alweer hun vijfde CD. Op hun eerste drie platen was de stijl vooral snel en heftig met een redelijk ‘clean’ geluid. Hun vierde CD Revelations Of The Black Flame bracht hierin verandering. Deze plaat laat veel ambient-invloeden horen. Ze bevat zelfs een cover van het Pink Floyd nummer Set The Controls For The Heart Of The Sun. Met Demonoir keert 1349 wederom terug naar hun eerdere muziekstijl. Hoewel er toch een zweem aan ambience achter is gebleven.

Demonoir bevat zes volwaardige songs. Deze worden omringd door een zevental ambient intermezzo’s. De songs zijn van een hoge kwaliteit en bevatten een zeer hoge dosis kwaadheid. Zoals gewoonlijk word de ritmesectie vooral voortgestuwd door het fenomenale drumwerk van Frost. Deze man is vooral bekend geworden als de drummer van Satyricon, maar verleent zich verder ook aan Gorgoroth, Keep Of Kalessin en meer recentelijk Ov Hell. De gitaren spelen vooral cyclische riffs met een hoge snelheid. Dit is absoluut een plaat voor de fans van het genre. Hier hoeft een leek zich niet aan te wagen!

Tracklisting Demonoir:

 1. Tunnel Of Set XI
 2. Atomic Chapel
 3. Tunnel Of Set XII
 4. When I Was Flesh
 5. Tunnel Of Set XIII
 6. Psalm 777
 7. Tunnel Of Set XIV
 8. Pandemonium War Bells
 9. Tunnel Of Set XV
 10. The Devil Of The Desert
 11. Tunnel Of Set XVI
 12. Demonoir
 13. Tunnel Of Set XVII