13: Duivelsdozijn voor Black Sabbath
Door op 14 januari 2013

Band: Black Sabbath
Album_title: 13
Genre: Heavy Metal
Label: Vertigo

Onlangs maakten de krasse knarren van Black Sabbath bekend dat hun eerste album met de inmiddels wereldberoemde, maar ook beruchte Ozzy Osbourne achter de microfoon 13 gaat heten. 13 is niet het dertiende album van Black Sabbath noch de dertiende samenwerking van de heren. De titel refereert mogelijk aan het dertiende jaar van de 21e eeuw en hopelijk niet aan het ongeluksgetal, alhoewel het getal 13 in sommige culturen juist een heilig getal is. Indachtig de rijke geschiedenis van de band zal het getal wel refereren aan een zogenaamde coven; een bijeenkomst van twaalf heksen waarbij de duivel als dertiende lid aanwezig zou zijn. Het getal dertien heet dan ook wel het duivelsdozijn. Het 19e Black Sabbath album verschijnt in juni en werd geproduceerd door Rick Rubin.

Door een beschamende ruzie over geld met originele drummer Bill Ward, gaat het helaas niet om een echte reünie maar om een samenwerking van gitarist Tony Iommi, bassist Geezer Butler en Ozzy. De drumpartijen werden opgenomen door Brad Wilk die menigeen kent van zijn werk met Rage Against The Machine en Audioslave. Ward verklaarde in interviews graag onderdeel te zijn van de reünie maar kon onmogelijk genoegen nemen met zijn finaciële compensatie. Tsja, het valt niet mee om te onderhandelen met vermaard feeks Sharon Osbourne.

Ozzy zei over de samenwerking: “Black Sabbath is very unique in the respect that nothing is formulated. It’s very unpredictable. I just hope the people who have waited all these years aren’t disappointed.”

De grondleggers van het heavy metal genre en met Grammy’s gelauwerde band wilde het album aanvankelijk al in 2012 uitbrengen, maar de kankerdiagnose en –behandeling noopte de band om de plannen te herzien. Anders dan Ronnie James Dio, herstelde Iommi wel en lijkt in staat om de draad weer op te pakken. Op 20 april start de wereldtournee in Auckland (Nieuw Zeeland) waarna de band Australië en Japan bezoekt. Tourdata voor Europa worden binnen enkele weken verwacht.