Wereldpremière Goebaidoelina Gaat Niet Door
Door op 01 oktober 2011

In de inmiddels bekende AAA Concertserie vinden op 20 en 21 oktober uitvoeringen plaats met als centrale thema de Russische componiste Sofia Goebaidoelina. Het zou hierbij gaan om een nieuwe opdrachtcompositie die als wereldpremière door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons uitgevoerd zou worden. Helaas zal deze nieuwe compositie niet uitgevoerd kunnen worden. De bijna tachtigjarige componiste was ziek en daardoor niet in staat om de partituur tijdig bij de uitgever te krijgen. Chef-dirigent Mariss Jansons heeft als vervangend stuk gekozen voor Het Gastmaal Tijdens De Pest. Deze compositie werd in 2006 voor het eerst uitgevoerd door The Philadelphia Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle.

Het opdrachtwerk voor deze wereldpremière betreft het Concert Voor Orkest. Dit zou eigenlijk al in 2008 voor het eerst uitgevoerd worden, maar dit ging niet door. De componiste had meer tijd nodig om het werk goed volgens haar eigen idee en kwaliteitsnormen te kunnen voltooien. Nu wordt de première dus wederom uitgesteld, maar we krijgen er een uitvoering van een van haar meer overweldigende stukken voor in de plaats.

Sofia Goebaidulina is inmiddels goed hersteld en van plan om haar tachtigste verjaardag op 24 oktober in Amsterdam te vieren in het Concertgebouw. Op die dag worden twee van haar werken, Perception en Silenzio, uitgevoerd door het ensemble Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw met de sopraan Marijje van Stralen en de bariton Karel Ludvik. Voor de concerten uit de AAA Concertserie op 20 en 21 oktober alsmede voor het 80-jarig jubileumconcert op 24 oktober zijn nog kaarten beschikbaar via de website van het Concertgebouw.