Vesselina Kasarova vervangt Elīna Garanča
Door op 11 november 2014

Genre: Klassiek

Mezzosopraan Elīna Garanča, die op 12 tot en met 14 en 16 tot en met 18 november zou optreden met het Koninklijk Concertgebouworkest, heeft helaas wegens ziekte af moeten zeggen. De Bulgaarse Vesselina Kasarova is bereid gevonden in haar plaats op te treden als soliste in La Mort De Cléopâtre van Hector Berlioz. Daarmee debuteert zij bij het Concertgebouworkest.

De concerten onder leiding van Robin Ticciati vinden plaats in Amsterdam op 12 tot en met 14 november, en vervolgens vanaf 16 november in Brussel (BOZAR), Luzern (Kultur-und Kongresszentrum) en Wenen (Konzerthaus). Naast Berlioz staan de volgende werken op het programma: Gabriel Fauré’s Suite Pelléas Et Mélisande, Maurice Ravels Valses Nobles Et Sentimentales en Claude Debussy’s La Mer.

De Bulgaarse mezzosopraan Vesselina Kasarova is bekend door haar operarollen bij onder andere de Opéra National de Paris, de Staatsoper Wien, de Salzburger Festspiele en het Glyndebourne Opera Festival. Ze begon als pianiste, maar stapte na het behalen van haar concertdiploma over op zang. Als student aan de Nationale Opera van Bulgarije trad ze al veelvuldig op in opera’s. Toen Herbert von Karajan een opname van haar hoorde, nodigde hij haar onmiddellijk uit voor optredens in Wenen en Salzburg. Tussen 1989 en 1991 ontwikkelde ze zich bij het Opernhaus Zürich in korte tijd tot een publieksfavoriet. In het Mozartjaar 1991 debuteerde ze bij de Salzburger Festspiele met twee matinees in het Mozarteum én de rol van Annio in Mozarts La Clemenza Di Tito onder Colin Davis. Vesselina Kasarova vierde triomfen met opera’s van onder anderen Händel, Rossini, Tsjaikovski, Berlioz en Wagner, maar ook met concertrepertoire en recitals. Ze werkte met dirigenten als Nikolaus Harnoncourt, Seji Ozawa, Semyon Bychkov, Daniel Barenboim, Riccardo Muti, Franz Welser-Möst, Roger Norrington en Wolfgang Sawallisch. In Nederland zullen velen zich haar herinneren van het Prinsengrachtconcert in 2004.

Op 25 november a.s. treedt Vesselina Kasarova op met pianist Hansjörg Albrecht in de serie Grote Zangers in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Ook dan staat werk van Berlioz op het programma, maar ook van Wagner en Liszt.