Verdi’s Messa da Requiem in Concertgebouw
Door op 26 september 2013

Op vrijdag 27 en zondag 29 september voert het Koninklijk Concertgebouworkest Giuseppe Verdi’s Messa da requiem uit. Hiermee viert het orkest het 200e geboortejaar van de Italiaanse componist. Voor de uitvoering onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons krijgt het orkest versterking van grote solisten: sopraan Aga Mikolaj, mezzosopraan Olesya Petrova, tenor Dmitri Pittas en bas Yuri Vorobiev. Het koor wordt gevormd door het Groot Omroepkoor met versterking van het Vlaams Radio Koor.

Om een productie van dergelijke omvang mogelijk te maken heeft het orkest de steun verworven van de American Friends of the Royal Concertgebouw Orchestra. In mei 2013 stond deze actieve vriendenvereniging ook al aan de basis van de bejubelde concertante uitvoeringen van Richard Wagners Der fliegende Holländer onder leiding van Andris Nelsons.

Ieder najaar speelt het Koninklijk Concertgebouworkest een requiem, een troostrijke herfsttraditie die in 2011 werd ingezet. Na de dodenmis van Mozart en Ein deutsches Requiem van Brahms koos Mariss Jansons voor Verdi’s Messa da requiem – een van de meest geliefde requiems. Als operacomponist was Verdi in staat de requiemtekst op een zeer dramatische en aangrijpende manier van muziek te voorzien.

De AVRO zendt het concert van 29 september live uit via Radio 4.

    Written in Music suggesties