Tweede OperaLunch krijgt een ‘herfstkleurtje’
Door op 10 november 2014

Genre: Klassiek

De allereerste OperaLunch op maandag 27 oktober jl. was meteen een schot in de roos: Theater Concordia in Enschede was tot de nok toe gevuld met bezoekers die genoten van het Broodje Cultuur opera-style. De Nederlandse Reisopera en Theater Concordia organiseren de OperaLunches om zo jong operatalent op een bijzondere en informele wijze voor het voetlicht te brengen. De tweede OperaLunch op maandag 24 november krijgt een herfstkleurtje mee: mezzosopraan Esther Kuiper en pianist Camiel Boomsma gaan niet voor ‘licht verteerbaar’ repertoire, maar brengen een verrassend programma met minder voor de hand liggende werken van o.a. Wagner, Strauss en Massenet.

De tweede Operalunch vindt plaats op maandag 24 november van 12.30 tot 13.30 uur in Theater Concordia aan de Oude Markt in Enschede. Toegangskaarten kosten €10,- en zijn te bestellen via www.concordia.nl. En: de lunch mag gewoon mee de zaal in! TIP: bestel bij het kopen van je kaartje via de website meteen een lunchbox van Eetcafé Sam Sam voor €3,75.

Op maandag 24 november staan centraal  bij de OperaLunch mezzosopraan Esther Kuiper en pianist Camiel Boomsma. Esther was in september 2014 finalist en laureaat van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in Den Bosch. Camiel bracht vorig jaar een door pers en publiek zeer goed ontvangen album uit met werken van Richard Wagner getiteld Wagner Transcriptions.  Esther en Camiel hebben voor hun editie van de OperaLunch een programma samengesteld dat niet per se ‘licht verteerbaar’ is en een herfstkleurtje heeft. Geen wonder dat Why Must The Winter Come So Soon uit Barber’s Vanessa op het programma staat naast een aantal van Richard Wagner’s Wesendoncklieder, aria’s uit Strauss’ Rosenkavalier en Massenet’s Werther. Camiel Boomsma brengt van zijn album ook nog Siegmund’s Liebesgesang (Wagner/Brassin) ten gehore.

Mezzosopraan Esther Kuiper studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam Zij volgde lessen bij Pierre Mak, Annett Andriesen, Sasja Hunnego, David Bollen en Hein Meens. Momenteel wordt zij gecoacht door Marion van den Akker. Sinds december 2009 was zij verbonden aan VocaalLAB (nu Silbersee), waar zij zich onder leiding van Romain Bischoff verder heeft gespecialiseerd op het gebied van de hedendaagse muziek. Hiervoor heeft zij een cultuurfondsbeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds mogen ontvangen. In 2011 won Esther de publieksprijs bij de Nederlandse Vocalisten Presentatie. In 2012 won zij de Klaas Dijkstra Award tijdens het Peter de Grote Festival in Groningen. In 2014 was zij finalist en laureaat in de International Vocal Competition in ’s Hertogenbosch. Esther zingt opera, oratorium en liederen uit verschillende stijlperioden van barok tot hedendaags.

De jonge veelbelovende pianist Camiel Boomsma is regelmatig te horen in bekende zalen als het Concertgebouw te Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, de Philharmonie te Haarlem en het Muziekcentrum in Enschede. In 2013 nam Camiel Boomsma zijn debuut album Wagner Transcriptions op die zeer positief door nationale en internationale pers is beoordeeld. Camiel Boomsma kreeg masterclasses van veel gerenommeerde musici zoals Paul Badura Skoda, Boris Berman, Leslie Howard, en Håkon Austbø. Ook krijgt hij een aantal privé-lessen van Severin von Eckardstein. Boomsma won vele prijzen op nationale en internationale piano concoursen. In 2013 won hij een 1e prijs tijdens de Young Musician International Competition Citta di Barletta in Italië. In januari van hetzelfde jaar ontving hij een prestigieus stipendium van de Internationale Richard  Wagner Stipendienstiftung. Veel van zijn concerten, cd- opnames en recitals zijn uitgezonden door Radio 4, Concertzender en ClassicFM. Ook trad hij op tijdens de AVRO Spiegelzaal Concerten in het Concertgebouw.