Twee wereldpremières bij het KCO
Door op 29 mei 2012

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 juni treedt het Koninklijk Concertgebouworkest, in samenwerking met het Holland Festival, buiten de gebaande paden in de laatste editie van de AAA-serie dit seizoen. Alleen al de locatie en de begintijd zijn ongebruikelijk; het orkest verruilt de thuisbasis, het Amsterdamse Concertgebouw, voor de Gashouder van de Westergasfabriek, en de concerten beginnen om 20.00 uur. De locatie leidde tot een buitengewoon programma onder leiding van Susanna Mälkki. Er zijn twee wereldpremières die inspelen op de ronde ruimte: Circle Map van Kaija Saariaho en Antarctique van KCO-huiscomponist Richard Rijnvos. Het concert opent met Boulez’ Rituel in memoriam Maderna en besluit met het overdonderende ‘bruitistische’ Kraft van Magnus Lindberg, waarin KCO-slagwerkers Gustavo Gimeno en Herman Rieken zullen soleren naast klarinettist Kari Kriikku, cellist Anssi Karttunen en pianist Ralph van Raat. De mise en espace is in handen van Pierre Audi, Jean-Baptiste Barrière verzorgt de klankregie in Circle Map, Juhani Liimatainen die in Kraft.

Randprogrammering
Voorafgaand aan beide concerten is om 19.00 uur een inleiding in Het Ketelhuis door Thea Derks. Naborrelen op het terrein kan vrijdag in het Entrée Late Night Café op het Westergasterras. Op zaterdag is er in Het Ketelhuis na afloop van het concert een Meet the Artists. Vrijdagmiddag wordt in Confrontaties – om 16.00 uur in Het Ketelhuis – de actualiteit van het thema opgezocht. Er zal worden stilgestaan bij de noodzaak van het Outside the Box-denken, al dan niet gedwongen door sluitende subsidiekranen. Ook hier zorgde de locatie voor een aparte programmering met korte muziekfilms van Richard Rijnvos en Jacob ter Veldhuis en een presentatie door de kunstenares Sarah van Sonsbeeck.

Meer AAA-serie
Het Holland Festival en EYE sluiten aan bij het thema met een productie rond Stanley Kubricks filmklassieker 2001: A Space Odyssey – Gashouder, donderdag 21 juni, 20.00 uur, inleiding om 19.15 uur. In EYE is van 21 juni tot en met 9 september een tentoonstelling en retrospectief rond het werk van Stanley Kubrick. Op dinsdag 19 juni geeft dichter/filosoof Henk van der Waal een lezing over mystiek voor postreligieuzen in Spui25. Hierbij speelt KCO-violist Daniel van Biemen Capriccio van Simeon ten Holt. Voor meer informatie zie www.AAAserie.nl.

Founding partner
Met ingang van het seizoen 2012/13 verwelkomt de AAA-serie Stichting Ammodo als founding partner. Deze samenwerking is tot stand gekomen met dank aan de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest.