Twee Handel-opera’s in de Stadsschouwburg Amsterdam
Door op 10 februari 2015

Genre: opera

Evenals in 2005 presenteert De Nationale Opera Georg Friedrich Händels Tamerlano en Alcina, beurtelings in een korte reeks voorstellingen in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Pierre Audi had deze twee opera’s eerder geënsceneerd in het beroemde Zweedse baroktheatertje van het koninklijke lustslot Drottningholm bij Stockholm. Nationale Opera & Ballet maakte van dit 18de-eeuwse theater een grotere kopie voor het toneel van de laat 19de-eeuwse Stadsschouwburg.

Tamerlano en Alcina zijn verschillend in toon maar ze passen toch mooi bij elkaar. De eenzaamheid van een heerser(es) is in beide een belangrijk motief: in de eerste opera leidt deze tot geweld, in de tweede neemt de titelfiguur haar toevlucht tot toverkunsten. Tamerlano is gebaseerd op een historisch gegeven. De Turkse sultan Bayazid (Bajazet) werd in 1402 bij Ankara verslagen door de Mongoolse heerser Timoerlenk (Tamerlano) en door deze gevangengenomen. Alcina is te beschouwen als een elegante tegenhanger, een toveropera waarin het vrouwelijke de verleidelijke boventoon voert.

Het artistieke team bestaat voor beide opera’s uit Christophe Rousset (muzikale leiding), Pierre Audi (regie) en Patrick Kinmonth (decor en kostuums). Voor Tamerlano ontwierp Matthew Richardson het licht. In de drie hoofdrollen staan Christophe Dumaux als Tamerlano, Jeremy Ovenden als Bajazet en Sophie Karthäuser als Asteria. Voor Alcina ontwierp Peter van Praet het licht. Het liefdespaar Alcina en Ruggiero wordt vertolkt door Sandrine Piau en Maite Beaumont.

Speeldatums:

dinsdag 24 februari 19:00 uur Tamerlano
woensdag 25 februari 19:00 uur Alcina
donderdag 26 februari 19:00 uur Tamerlano
vrijdag 27 februari 19:00 uur Alcina
zaterdag 28 februari 19:00 uur Tamerlano
zondag 1 maart 13:30 uur Alcina

    Written in Music suggesties