Twee aanvoerders KCO soleren samen
Door op 16 oktober 2014

Op 23 en 24 oktober (in Amsterdam) en 25 oktober (in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven) speelt het Koninklijk Concertgebouworkest Brahms’ Concert voor viool, cello en orkest (het Dubbelconcert) en de Vierde symfonie van Sjostakovitsj. De solisten in het werk van Brahms zijn afkomstig uit eigen gelederen: concertmeester Liviu Prunaru en solocellist Gregor Horsch. De muzikale leiding is in handen van Andris Nelsons.

Het is voor het eerst dat de twee aanvoerders samen als solisten voor hun eigen orkest staan. Liviu Prunaru vertolkte eerder de solopartij in werken van Camille Saint-Saëns (2008), Max Bruch (2010), Antonín Dvořák (2012) en Astor Piazzolla (tijdens het Kennismakingsconcert in juni 2014). Gregor Horsch was de solist in werken van Samuel Barber (1999), Edward Elgar (2003), György Kurtág (2005), Robert Schumann (2005), Joseph Haydn(2009) en Ernest Bloch (2012).

Liviu Prunaru studeerde bij Alberto Lysy aan de beroemde Menuhin Music Academy in Gstaad en bij Dorothy DeLay in New York. In 1993 won hij de Prijs Eugène Ysaÿe, de publieksprijs én de tweede prijs van het Koningin Elisabeth Concours. Het winnen van de Juilliard Mendelssohn Concours in 1999 leidde tot zijn solodebuut in Lincoln Center in New York met de Juilliard Symphony. Sindsdien trad Liviu Prunaru als solist op met het Royal Philharmonic Orchestra en het London Symphony Orchestra en gaf hij recitals over de hele wereld. Sinds het najaar van 2006 is hij concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2010 werd hij benoemd tot artistiek leider van de Zwitserse International Menuhin Music Academy.

Gregor Horsch (geboren in Duitsland) is opgeleid aan de Musikhochschule van Freiburg bij Christoph Henkel en aan het Royal Northern College of Music in Manchester bij Ralph Kirshbaum. Als winnaar van de Pierre Fournier Award in London (1988) gaf hij talrijke recitals in Engeland. Zo speelde hij in de Londense Wigmore Hall en trad hij op tijdens het eerste Internationale Cello Festival in Manchester en tijdens het Schubert-Britten Festival in de Queen Elizabeth Hall. Ook maakte hij radio-opnamen voor de BBC. Sinds hij in 1989 cum laude afstudeerde in Manchester woont hij in Nederland. Gregor Horsch won prijzen bij de Scheveningen International Music Competition (1989) en het Concours Gaspar Cassado in Florence (1990). Na een aantal jaren de cellogroep van het Residentie Orkest te hebben aangevoerd werd hij in 1997 benoemd tot eerste solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest.

    Written in Music suggesties

Written in Music Nieuwsbrief