Terug van nooit weggeweest: Klassiek op vinyl!
Door op 04 februari 2014

Genre: Klassiek
Label: Music on Vinyl

Het toonaangevende vinyllabel Music on Vinyl, het label dat vele jaren geleden als een van de eersten doorhad dat de vraag naar vinyl volledig zou terugkomen, is nu ook gestart met het (her)uitbrengen van klassiek op vinyl. Een eerste worp telt 4 albums.

Onder deze vier zit het zeer succesvolle, vorig jaar uitgebrachte, Einaudi by Lavinia van de harpiste Lavinia Meijer. Het met alle lof overladen album heeft op vinyl een mooi uitgeven 180 grams versie die nog veel meer kleur aan de opnamen geeft. Een opvallende andere release is dubbelalbumversie van de opnamen die het echtpaar Sandra en Jeroen van Veen in 2008 maakten van het nog steeds zo populaire Canto Ostinato. Het duo schreef een versie voor 2 piano’s en werd, zeer succesvol, uitgebracht in meer dan 40 landen.

Ook werd het meesterlijke The Photographer van Philip Glass uitgebracht. Het is een van Glass’ werken die brug vormen van zijn eerdere werk naar zijn meesterlijke Einstein on the Beach en zijn latere meer traditioneel geïnstrumenteerde werk. Van Wim Mertens werden 2 werken uitgebracht: Maximizing The Audience (1984), zijn eerste werk nadat hij de naam Soft Verdict los liet, werd gebruikt als muziek voor het theaterstuk The Power of Theatrical Madness van Jan Fabre dat in Venetië op 11 Jun1, 1984 in première ging.

Struggle For Pleasure uit 1988 bevat 6 composities in kamermuziek waarvan het stuk Close Cover een ware legendarische status kreeg. Hoewel de stukken duidelijk beïnvloed zijn door Amerikaanse componisten als Philip Glass en Steve Reich weet Mertens er toch een zeer eigen geluid aan mee te geven. Het bevestigde de naam van Mertens als een zeer belangrijke eigentijds componist.