Sergei Prokofiev – Violin Sonatas & Five Melodies
Door op 26 september 2014

Album_title: Violin Sonatas & Five Melodies
Genre: Klassiek
Release_date: 06/30/2014
Label: Hyperion
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3324692
Violin Sonatas & Five Melodies
4
4

Op 30 juni heeft Hyperion een album uitgebracht waarop violiste Alina Ibragimova en pianist Steven Osborne beide vioolsonates van Sergei Prokofiev inclusief de Vijf Melodieën spelen. De werken op dit album maakten deel uit van hun 2013 concertserie in Londen. De Russische Alina Ibragimova is een jong talent, terwijl de Schotse Steven Osborne al wat meer muzikale ervaring heeft. Beide muzikanten zijn zeer talentvol en bevlogen en samen hebben deze twee een zeer mooi en harmonieus samenspel.

Van minuscuul en fragiel tot streng en agressief, van subtiel zweven tot ongegeneerd hakken; bij Prokofiev krijgen we het allemaal te horen. Maar alles wordt gespeeld met even veel overgave en bevlogenheid. De fragiele vioolmuziek uit het derde deel van de eerste vioolsonate omschreef Prokofiev zelf als wind die over een kerkhof waait en Alina Ibragimova weet deze indrukken goed weer te geven. Steven Osborne zorgt voor een solide muzikale ondersteuning en diepgang. Samen bereiken deze twee muzikanten een opvallende muzikaliteit, waardoor de werken op dit album een ongekende schoonheid krijgen.

Vaak lijkt een componist voor zijn symfonieën grootse ideeën te gebruiken, terwijl hij voor zijn kamermuziek meer persoonlijkere en intiemere gevoelens in zijn muziek legt. Dit geldt zeker voor de moderne Russische componist Sergei Prokofiev. In zijn twee vioolsonates horen we onder andere de beklemmende angst voor een regime wat op zijn zachtst gezegd nogal onvoorzichtig met zijn burgers omspringt. Al gauw verwerd de utopische communistische belofte tot een machtswapen voor de politieke elite. Gelukkig is de Sovjet Unie verdwenen, maar of de Russen zo blij mogen zijn met wat ervoor in de plaats is gekomen valt te betwijfelen. Zo zullen deze vioolsonates ook nu nog de gevoelens weerspiegelen van menig Rus.

Tracklisting Violin Sonatas & Five Melodies:

 1. Violin Sonata No. 1 in F minor, Op. 80 – andante assai
 2. Violin Sonata No. 1 in F minor, Op. 80 – allegro brusco
 3. Violin Sonata No. 1 in F minor, Op. 80 – andante
 4. Violin Sonata No. 1 in F minor, Op. 80 – allegrissimo
 5. Five Melodies for Violin and Piano, Op. 35b – andante
 6. Five Melodies for Violin and Piano, Op. 35b – lento, ma non troppo
 7. Five Melodies for Violin and Piano, Op. 35b – animato, ma non allegro
 8. Five Melodies for Violin and Piano, Op. 35b – allegreto leggero e scherzando
 9. Five Melodies for Violin and Piano, Op. 35b – andante non troppo
 10. Violin Sonata No. 2 in D major, Op. 94a – moderato
 11. Violin Sonata No. 2 in D major, Op. 94a – scherzo: presto
 12. Violin Sonata No. 2 in D major, Op. 94a – andante
 13. Violin Sonata No. 2 in D major, Op. 94a – allegro con brio