Seizoen 2012-2013 in het Concertgebouw
Door op 17 maart 2012

Genre: Klassiek

De allergrootste musici staan in het seizoen 2012-2013 op het programma. Het Concertgebouw is bijzonder trots dat Mariss Jansons is ingegaan op de uitnodiging voor een Carte Blanche. Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag, op 14 januari 2013, dirigeert hij vier wereldberoemde orkesten: behalve het Koninklijk Concertgebouworkest zijn dat het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, en de Wiener en Berliner Philharmoniker. De programma’s zijn door Jansons zo gekozen dat de specifieke kwaliteiten van deze vier toporkesten optimaal tot hun recht komen.

Simon Reinink, algemeen directeur: ‘Mariss Jansons is een bijzonder musicus en een groot mens. Integer, betrokken, begaan met de Nederlandse cultuur en heel attent. Om die reden leek het ons geweldig om hem Carte Blanche te geven. We kennen Jansons goed als dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hoe drukt hij zijn stempel op orkestreuzen als de Wiener Philharmoniker of de Berliner Philharmoniker? Uiteraard hebben we het idee eerst besproken met het Koninklijk Concertgebouworkest. Het orkest reageerde heel welwillend en heeft geweldig meegewerkt om dit once in a lifetime-project mogelijk te maken.’

Vier vocale sterren maken hun opwachting in de serie Vocaal in de Grote Zaal: sopraan Anna Netrebko, mezzosopraan Cecilia Bartoli en de tenoren Rolando Villazón en Joseph Calleja. Anna Netrebko is voor het eerst sinds 2003 terug in de Grote Zaal, en wel in de rol van Iolanta in Tsjaikovski’s gelijknamige opera. Villazón en Calleja maken beiden hun debuut in Het Concertgebouw. De serie Vocaal in de Grote Zaal komt tot stand in samenwerking met Universal Music Arts and Entertainment.

Het Concertgebouw bestaat in 2013 125 jaar. De tweede helft van het seizoen 2012-2013 staat daarom in het teken van het Jubileum. Als opmaat tot de festiviteiten organiseert Het Concertgebouw op 26 september 2012 een concert rond het thema ‘Het Amsterdamse muziekleven voor de opening van Het Concertgebouw’. Vanaf januari 2013 vindt, zowel in de Grote als de Kleine Zaal, elke maand een Jubileumconcert plaats dat in chronologie een decennium uit de rijke historie van Het Concertgebouw belicht. In samenwerking met het eveneens jubilerende Koninklijk Concertgebouworkest wordt op 10 april 2013, aan de vooravond van de ‘officiële’ verjaardag, een Sterrenjubileum georganiseerd, onder leiding van Mariss Jansons en met solistische medewerking van Janine Jansen, Thomas Hampson en Lang Lang. Het volledige Jubileumprogramma wordt in september 2012 bekendgemaakt via een apart persbericht.

De jonge Amerikaanse pianist Jonathan Biss is dit seizoen ‘in Residence’ in de Kleine Zaal. Eveneens in de Kleine Zaal viert cellist Pieter Wispelwey eind september, omringd door zijn muzikale vrienden, zijn vijftigste verjaardag. De Griekse violist Leonidas Kavakos en de Italiaanse meesterpianist Enrico Pace bundelen de krachten voor een uniek project: de uitvoering van Beethovens tien vioolsonates.

Rode draad in de Robeco Zomerconcerten 2012 is het zomerse gevoel uit het warme zuiden. Geliefde klassieke meesterwerken van onder anderen Rossini, Puccini en Ravel komen voorbij, maar ook flamenco, tango, fado en jazz. Drie bekende musici hebben in deze editie een prominente rol: de Finse allroundviolist Pekka Kuusisto, pianist Ronald Brautigam en jazzartiest Wouter Hamel.