Secret Key Masters in Splendor, Amsterdam
Door op 03 november 2014

Band: Secret Key Masters
Genre: Klassiek

Op 7 november komt er via Challenge Classics een bijzonder nieuw album uit. De titel spreekt tot de verbeelding. Is er wellicht een moderne, muzikale variant van de Vrijmetselaars opgericht? Dat niet, maar dit nieuwe album lijkt wel iets essentieels binnen de muziek bloot te leggen. Het ‘genootschap’ van de Secret Key Masters telt 4 leden: drie componisten/pianisten te weten Michael Gees, Marion von Tilzer en Frans Ehlhart en een vierde, namelijk opnameleider/geluidstechnicus Bert van der Wolf.

Niet alleen heeft de piano voor Van der Wolf altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht gehad. Maar wat hij innerlijk hoorde kon hij niet spelen. Wel kon hij zijn talent bij andere ‘keys’ kwijt: namelijk de knoppen en toetsen van zijn opnamestudio. In die zin is ook hij een van de Secret Key Masters. ‘Keys’ kunnen immers verwijzen naar verschillende zaken. Naar de toesten op de piano, naar toonaarden, maar ook naar sleutels! Is dit wellicht de sleutel tot iets essentieels in de muziek? Wie zal het zeggen.

Dit is een droom die uitkomt voor Bert van der Wolf, maar ook voor Michael Gees, Marion von Tilzer en Frans Ehlhart. Op dit album mochten ze muziek maken/componeren vanuit hun eigen klankwereld. Er was geen protocol, geen enkele verwachting. Het gevoel weer terugkrijgen van de verwondering die je als kind al had voor de wereld van de klank, voor de muziek in je hoofd. Terug naar dat gevoel, je daarin onderdompelen. Dat wilde Van der Wolf weer ervaren en nu had hij daarvoor de mogelijkheid, net als toen hij als 3-jarige jongen achter de piano zat. Dat zijn de Secret Key Masters!

Beoordeelt u zelf het resultaat van deze musici die hun hart via de muziek laten spreken. En kom ze live beluisteren als ze deze bijzondere cd presenteren op 7 november aanstaande in Splendor in Amsterdam om 20.00 uur. Tickets kosten € 12,50 en zijn online te bestellen of te koop aan de kassa van Splendor.

    Written in Music suggesties