Scala & Kolacny Brothers – December
Door op 24 december 2012

Band: Scala & Kolacny Brothers
Album_title: December
Genre: Klassiek, akoestisch
Release_date: 11/12/2012
Label: PIAS
Rating: Vier sterren (4)
December Scala & Kolacny Brothers
4
4

Scala (een Belgisch vrouwenkoor) en de Kolacny Brothers (pianist Steven en dirigent Stijn uit België) maken samen klassieke versies van bekende rock- en indiehits. Zo maakte het koor voor de film The Social Network (2010), van David Fincher (bewonderaar van Scala & Kolacny Brothers), een klassieke versie van het nummer Creep van Radiohead. Het lied in die uitvoering werd een internethit en in totaal meer dan 25 miljoen keer bekeken. Naast dit nummer deed het koor meer populaire alternatieve hits: o.a. Nothing Else Matters, Everlong, Smells Like Teen Spirit, Use Somebody en With Or Without You. Ook deed Scala Last Christmas voor de serie Downton Abbey Christmas. Dit jaar werd het dus tijd voor een complete cd met bijna allemaal kerstcovers, toepasselijk December getiteld.

Omdat de broers de uitgemolken kerstliedjes die elk jaar op radio en tv worden gedraaid niks aan vonden, riepen ze op aandringen van een Duits radiostation de Facebookvrienden van Scala op te komen met suggesties voor alternatieve kerstsongs. Zo zijn kerstliedjes van Smashing Pumpkins, Linkin Park en Pearl Jam op de plaat beland.

Naast de kerstliedjes van rockbands staan onder meer klassiekers als River van Joni Mitchell, 2000 Miles van The Pretenders en When Doves Cry van Prince op December, maar ook meer moderne kerstliedjes als Christmas Lights van Coldplay, Wintersong van Sarah McLachlan en Eskimo van Damien Rice. Alle nummers worden gezongen door het Scala-koor en enkele nummers, waaronder Christmas Must Be Tonight van The Band en It’s Christmas, Let’s Be Glad! (Sufjan Stevens) worden meegezongen door de Kolacny broers. Twee songs met kitscherige titels zijn gecomponeerd door Steven: Tears Can Sparkle Too en Sun-Kissed Snow.

De nummers klinken allemaal extreem lief en zoet, alsof een engelenkoor met de liedjes aan de slag is gegaan. De akoestiek is prachtig, een beetje als in een kerk, maar niet overdreven bombastisch. Het is allemaal redelijk klein gehouden en dat maakt de cd erg geschikt voor tijdens het kerstdiner. Dus: met de kerstdagen vlak voor de deur is het geen slecht idee December, de nieuwe cd van Scala & Kolacny Brothers in huis te halen.

Tracklisting December:

 1. My December (Linkin Park)
 2. Christmastime (Smashing Pumpkins)
 3. Christmas Lights (Coldplay)
 4. River (Joni Mitchell)
 5. Christmas Must Be Tonight (The Band)
 6. Let Me Sleep (It’s Christmas Time) (Pearl Jam)
 7. 2000 Miles (The Pretenders)
 8. It’s Christmas! Let’s Be Glad (Sufjan Stevens)
 9. Tears Can Sparkle Too (Steven Kolacny)
 10. Sun-Kissed Snow (Steven Kolacny)
 11. Wintersong (Sarah McLachlan)
 12. When Doves Cry (Prince)
 13. Did I Make The Most Of Loving You (John Lunn/Don Black)
 14. Eskimo (Damien Rice)