Salut Salon – Live
Door op 13 juli 2015

Band: Salut Salon
Album_title: Salut Salon - Live
Release_date: 06/04/2015
Label: Warner Classics
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3420447
Salut Salon - Live Salut Salon
4.5
4.5

Wie kent niet het filmpje waarin vier in zwart gala geklede ‘ladies’ elkaar te lijf gaan met violen, terwijl ze het eerste deel van Zomer uit Vivaldi’s Vier Jaargetijden spelen! Het aantal views is inmiddels de 19 miljoen gepasseerd! Dat is dus Salut Salon: Angelika Bachmann (viool), Iris Siegfried (viool), Sonja Lena Schmid (cello) en Anne-Monika von Twardowski (piano) rekenen af met het goed fatsoen, het imago van klassieke muziek als een theekransje voor grijshoofdigen.

Hun nieuwste album Live staat bol van de eigenzinnigheden: arrangementen met een flinke dosis pep, waardoor hectiek en verstilling elkaar in rap tempo opvolgen. Een energiek stukje uit de Derde Meditatie van Bernsteins mis voor cello en kamerorkest vormt een passende ouverture en men vraagt zich af of de uitvoerenden zelf nog rustig op hun krukje zitten.

Veel bekende en geliefde werken gaan in de uitvoering door Salut Salon soms met een opmerkelijke inleiding, zoals Mendelssohns Lied Ohne Worte op.109, dat voorzien wordt van een gamelan-achtige begeleiding. De klanken voorafgaand aan de Dans Macabre en Aquarium uit het Carnaval Der Dieren, zijn zeer treffend.

Het langzame deel van het Celloconcert van dezelfde componist fungeert als tijdelijk rustpunt en gaat naadloos over in Piazzolla’s Adiós Nonino, waarvan de piano-introductie ineens niet zo virtuoos is als bij Piazzolla zelf, maar dat wordt in het verloop van het werk ruimschoots goedgemaakt. Ook Piazzolla’s Escualo en Oblivion zijn niet bewerkt, maar de bandoneon wordt consciëntieus  vervangen door de violen.

Zingen kunnen de dames trouwens ook: Iris Siegfried schreef C’est Une Chanson, dat de artiesten in verschillende talen uitvoeren met stem en instrument. Ook in de tongbrekende Finse traditionele polka Levan staat Salut Salon vocaal haar mannetje.

De creatieve benadering van dit ensemble, dat doorgaans een hoog tempo hanteert, nodigt uit om kritischer te luisteren naar de originelen. Alleen wordt in de hectiek nogal eens vergeten dat het werkelijke spektakel soms plaatsvindt in de kalmte.

Tracklisting Salut Salon – Live:

 1. Bernstein : Meditation No. 3 (aus Mass)
 2. Mendelssohn Bartholdy : Lied ohne Worte D Major, Op. 109
 3. Saint-Saëns : Danse macabre, Poème Symphonique, Op. 40
 4. Saint-Saëns : Cellokonzert Nr. 1 in a-moll, Op. 33: II. Allegretto con moto
 5. Piazzolla : Adiós Nonino
 6. Siegfried : C’est une chanson
 7. Lecuona : Malagueña (Nr. 6 aus Suite Andalucia)
 8. Mussorgsky : Ballett der Kücklein in ihren Eierschalen (Nr. 5 aus Bilder einer Ausstellung)
 9. Piazzolla : Escualo
 10. Saint-Saëns : Das Aquarium (aus Karneval der Tiere)
 11. Piazzolla : Oblivion
 12. Glazunov / Galliano : Chant du ménestrel Op. 71 & Tango pour Claude
 13. Herrmann : Psycho
 14. Doldinger / Fulda : Tatort-Thema / Konzert für Cello und Blasorchester – I. Ouverture
 15. Finnish Traditional : Levan Polka
 16. Schumann: Klavierquartett Es-dur, Op. 47: III. Andante cantabile
 17. Brahms: Guten Abend, gut’ Nacht, Op. 49 No. 4 (Wiegenlied)

Written in Music Nieuwsbrief