Ricardo Chailly terug bij KCO voor concertreeks
Door op 11 april 2013

Bijna negen jaar na zijn afscheid als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest keert Riccardo Chailly terug naar Amsterdam. Tussen 17 en 30 april zal het orkest onder zijn leiding maar liefst acht concerten geven, waaronder het Koninginnenachtconcert. Het zijn verrassende, avontuurlijke concerten, want: ‘voor mij heeft terugkomen bij een orkest waarvan ik chef ben geweest geen enkele zin als ik met repertoire kom dat ik daar al heb gedaan’, aldus Chailly. Twee thema’s domineren de concerten met het Koninklijk Concertgebouworkest: Leipzig en jazz.

Riccardo Chailly was chef-dirigent van 1988 tot 2004. Hij noemt het ‘misschien wel de belangrijkste periode van mijn leven’. Na zijn vertrek werd hij benoemd tot conductor emeritus. Chailly volgde Herbert Blomstedt op als chef-dirigent van het aloude Gewandhausorchester in Leipzig, in de negentiende eeuw beroemd gemaakt door Felix Mendelssohn.

Op 17, 18, 19 en 21 april dirigeert Chailly werken met een belangrijke Leipzig-connectie: Mendelssohns Lobgesang (ofwel de Tweede symfonie), en Hans Werner Henze’s uiterst emotionele Elogium Musicum, in 2008 geschreven voor Chailly en het Gewandhausorchester.

De concerten op 26 en 27 april staan in het teken van het AAA-festivalthema Jazz it up: Riccardo Chailly en het Koninklijk Concertgebouworkest voeren dan George Gershwins Pianoconcert in F uit met de flamboyante jazz-pianist Stefano Bollani. Tevens staan Gershwins Catfish Row (de suite uit Porgy and Bess), John Adams’ Lollapalooza en John Harbisons Remembering Gatsby op het programma.

Ook het Koninginnenachtconcert, georganiseerd i.s.m. jongerenvereniging Entrée, krijgt een flinke jazz-injectie. Chailly, Bollani en het Koninklijk Concertgebouworkest voeren werken van Gershwin uit (Rhapsody in Blue, Catfish Row en Cuban Overture), waarna het Concertgebouworkest de grenzen tussen de genres nog verder overstijgt met jazz/pop/hiphop-zanger José James en arrangeur/dirigent Jules Buckley.

Ten slotte leidt Riccardo Chailly het gratis openluchtconcert dat het Koninklijk Concertgebouworkest op 30 april in samenwerking met dj Armin van Buuren zal geven voor het nieuwe koninklijk paar en het aanwezige publiek. Op een groot podium aan de kop van het Java-eiland in Amsterdam zal het orkest vanaf ca. 20.00 uur klassieke stukken spelen, waarna het samen met de dj Maurice Ravels beroemde Bolero ten gehore brengt, maar ook het titelnummer Intense van Armin van Buurens nieuwe cd die in mei uitkomt.