Reisopera start crowdfunding project jong operatalent
Door op 08 juli 2013

Op donderdag 4 juli maakte mezzosopraan Tania Kross bekend dat ze haar zojuist gewonnen Radio4Prijs onmiddellijk doneerde aan de Nationale Reisopera, om te investeren in jong talent. De Nationale Reisopera is heel erg verheugd over dit gulle gebaar en heeft besloten het bedrag te investeren in het recent opgerichte ZangersEnsemble, een kweekvijver voor nationaal en internationaal operatalent. Op dit moment tourt de Reisopera met de jongtalent productie La Bohème door Zuid-West Engeland. Op 14 augustus treedt  Tania Kross nog één maal samen op met de Reisopera en het Nederlands Blazers Ensemble in de laatste voorstelling van OperaGala in het Concertgebouw in Amsterdam.

Nicolas Mansfield, directeur van de Nationale Reisopera is blij verrast met de gift van Tania Kross . “Je kunt zeggen dat je jong talent een warm hart toedraagt, maar je kunt ook iets doen. En Tania doet nu iets van grote waarde, zowel qua gebaar als qua klinkende munten. Ik heb veel met Tania opgetrokken de laatste tijd: ze heeft onze OperaGala met Nederlands Blazers Ensemble gepresenteerd en we hebben afgelopen maandag 1 juli de première van Katibu di Shon (eerste opera in het Papiaments) gehad. We hebben veel gepraat over de toekomst van opera in Nederland, en vooral hoe we jonge mensen zowel op het podium als in de zaal kunnen krijgen. Bruggen slaan, je nek uitsteken en durven vernieuwen. Dit is een hartverwarmende verrassing voor ons allen. Maar het is veel meer dan dat; het is geld, en dat kunnen we heel goed gebruiken!”

De Nationale Reisopera heeft twee bestemmingen gevonden waar het bedrag van 5000,- aan besteed wordt. Met een gedeelte van het geld wordt een week met workshops (zang, acteren etc.) georganiseerd voor de jonge  zangers van het ZangersEnsemble van de Reisopera. De rest van het bedrag dient als startkapitaal voor een crowdfundingproject  in 2014, voor opnieuw – een buitenlandse tournee met een jongtalent productie. Mansfield: “Beide bestemmingen zijn een investering in onze eigen zelfredzaamheid.”

De Radio4Prijs wordt aan Tania Kross uitgereikt tijdens een concert op zondag 16 februari 2014 in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam . De mezzosopraan heeft al laten weten dat ze graag wil dat de jonge zangers van het ZangersEnsemble van de Reisopera bij dit concert optreden.

Written in Music Nieuwsbrief