Reisopera presenteert: De Parelvissers
Door op 24 november 2014

Genre: Klassiek

Op vrijdag 23 januari 2015 gaat Bizets De Parelvissers (Les pêcheurs de perles) in première in Enschede. De versie van de Nederlandse Reisopera wordt geregisseerd door de Amerikaanse regisseur Timothy Nelson. Samen met het artistieke team staat hij garant voor een eigen enscenering van deze operaklassieker.

In de rol van de hogepriesteres schittert de Sri Lankaanse sopraan Kishani Jayasinghe. Toen directeur Nicolas Mansfield haar bij een auditie in Londen hoorde zingen, besloot hij De Parelvissers op het repertoire te zetten met haar in de hoofdrol. Nicolas Mansfield: ”Toen ik Kishani Jayasinghe voor het eerst tijdens een auditie zag en hoorde zingen dacht ik direct ‘zij hoort in De Parelvissers’. Ik heb haar de rol niet aangeboden omdat ik op zoek was naar een vertolkster voor de rol van Leïla, maar ik besloot Bizets Parelvissers, op ons repertoire te zetten nadat ik haar had gehoord. Ze is geknipt voor de rol, die ze in een kleine productie al eens heeft gezongen.” Jayasinghe is afkomstig uit Sri Lanka, het land waar De Parelvissers zich afspeelt. Zij woont momenteel met haar gezin in Londen.

De Parelvissers is van 23 januari t/m 28 februari 2015 te zien in de Nederlandse theaters. De productie wordt begeleid door het Noord Nederlands Orkest. De muzikale leiding is in handen van de Franse dirigent Benjamin Levy. Door de jaren heen zijn er veel verschillende versies van de partituur verschenen. De Nederlandse Reisopera gaat terug naar de oorspronkelijke versie van Bizet, die nog niet eerder in Nederland is uitgevoerd. Bizets Parelvissers is gekend en geliefd bij het publiek, niet op de laatste plaats wegens het alom bekende duet  Au fond du temple Saint.

Regisseur Timothy Nelson: “Iedereen kent dit duet van De Parelvissers, ook bijvoorbeeld André Hazes had het op zijn repertoire staan. Wij geven een eigen interpretatie. We gooien het bombastische en het oriëntaalse, dat in de Franse opera halverwege de negentiende eeuw enorm populair was, overboord. We willen terug naar de kern. Wanneer je de franje weghaalt, vind je een ware parel.”

Regisseur Nelson besloot een grote rol aan de choreografie toe te kennen. Aan de drie belangrijkste solisten heeft hij drie dansers toegevoegd. De dansers fungeren als ‘spiegels’ of ‘schaduwen’ van de hoofdrolspelers Leïla, Nadir en Zurga. Zij staan eveneens permanent op het toneel. De choreografie is ontworpen door de Thaise Jitti Chompee. Hij is artistiek leider van het 18 Monkeys Dance Theatre in Bangkok. Het werk van choreografe Pina Bausch (1940-2009) is een grote inspiratiebron voor hem.

    Written in Music suggesties

Written in Music Nieuwsbrief