×

Nieuws

02 oktober 2010

Regeerakkoord: MCO moet weg

Geschreven door: Didi de Pooter

Terwijl de leden toestromen bij het massale CDA-congres in Arnhem, proberen musici van de omroeporkesten bij de entree van het gebouw aandacht te krijgen voor hun zaak. Het protest wordt nauwelijks gehoord of gezien. Het CDA houdt zich met andere zaken bezig: op het congres wordt gebakkeleid over het wel of niet in zee met de PVV, maar voor de cultuursector kan dat gekissebis nauwelijks nog verschil maken. Na maanden van informeren, heen en weer drentelen en onderhandelen is de formatie nu bijna ten einde. Sinds deze week liggen er twee akkoorden: een gedoogakkoord, waarin de veelbesproken Partij voor de vrijheid van Geert Wilders sterk naar voren komt en een regeerakkoord tussen de regeringspartijen VVD en CDA. Het regeerakkoord heeft de cultuursector flink laten schrikken.

Sinds een jaar of twee geleden de financiële crisis begon, hangen de bezuinigingen alle Nederlanders als een donderwolk boven het hoofd. Ook de cultuursector wist dat er een klap aan zat te komen. Het exacte bezuinigingsbedrag van 200 miljoen is in de klassieke muziekwereld eigenlijk nog niet eens het zwaarste gevallen (hoewel het uiteraard een astronomisch bedrag is in een toch al zo lastige sector). Waar klassiek minnend Nederland van geschrokken is, staat in het regeerakkoord niet eens in cijfertjes uitgedrukt, maar is achteloos tussen wat andere regels gepropt. Het muziekcentrum van de omroep (MCO) wordt opgeheven. Overigens, het budget van het muziekcentrum -een schamele 31 miljoen euro- gaat niet van de begroting van de cultuursector, maar van die van de publieke omroep, waar ook 200 miljoen weggehaald wordt.

Toen deze woorden afgelopen donderdag doorgedrongen waren, kwam de sector wél meteen met cijfers: 400 banen, 300 musici. Het MCO herbergt drie grote orkesten en een koor, ensembles die niet alleen een prominente plaats innemen in de programmering van Radio 4, maar ook in de concertzalen. En dat is niet het enige. Het MCO heeft een unieke muziekbibliotheek, waar musici graag heen komen om stukken die ze nergens kunnen vinden in te zien.

Musici van de orkesten zijn begonnen met protestacties en krijgen veel bijval van onder andere de vaste dagbladjournalisten. Zo grapt Peter van der Lint in Trouw dat de orkesten door het kabinet Rutte-Verhage verplicht met pensioen worden gestuurd – de orkesten vieren dit jaar hun 65-jarig bestaan.

Verder wordt het lage btw-tarief van vijf procent op kunst en cultuur verhoogd naar de reguliere negentien procent. Waar de andere miljoenen weggeschraapt zullen worden is nog niet concreet gemaakt.

Voor wie de concept-akkoorden helemaal wil lezen, hier vind je het regeerakkoord en hier het gedoogakkoord.