Rachmaninov – Symphony No. 3, Caprice Bohemien, Vocalise
Door op 10 februari 2012

Genre: Klassiek
Release_date: 02/07/2012
Label: EMI
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3044083
4
4

De Russische titel van Caprice Bohemien is Fantasie Op Zigeuner-thema’s en die titel dekt de lading beter. Het is een werk voor een volledig symfonie-orkest en dat aspect komt duidelijk naar voren in de vele bombastische “a tutti” momenten. Het werk bevindt zich chronologisch voor zijn Eerste Symfonie en deze bevat dezelfde elementen. De Eerste Symfonie werd verguisd, de Caprice Bohemien niet. Het werk doet enigszins denken aan de symfonische gedichten van Dvorak en dat is natuurlijk niet zo verbazingwekkend. Het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra doet het boheemse karakter er werkelijk vanaf spatten!

Vocalise is het laatste lied uit de cyclus genaamd Veertien Liederen, op. 34, gepubliceerd in 1912. Het is geschreven voor sopraan of tenor onder begeleiding van de piano. Dit lied bevat geen tekst, maar de zanger mag zelf kiezen welke vocaal hij of zij gebruikt. Het wordt echter meestal gezongen met de ah-klank. Deze compositie is in onbegrijpelijk veel verschillende arrangementen uitgevoerd, maar op deze cd vinden we de door de componist zelf gearrangeerde versie voor symfonisch orkest. Dirigent Vasily Petrenko weet tot in de finesses van het werk door te dringen. Met ongekende controle weet hij het orkest te laten zingen en het zo herkenbare thema feilloos weer te geven.

Het was verhelderend om de notieties van David Gutman in het CD-boekje over de muziek van Rachmaninov te lezen. Hij karakteriseert hem namelijk als sentimenteel en gebaseerd op het verleden. Opvallend is het sterke traditionele Russische karakter van de muziek, maar vooral ook het totale gebrek aan modernismen. En dat laatste heeft mijn ogen of eigenlijk mijn oren geopend. Rachmaninov was in mijn ogen namelijk altijd een moderne componist, maar zijn muziek kon ik niet plaatsen. Op deze manier heb ik meer inzicht in en vooral meer begrip gekregen voor zijn symfonische werken. De Derde Symfonie wordt hier door het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra onder leiding van de dirigent Vasily Petrenko op een prachtige en traditionele manier uitgevoerd. Bijzonderheden omtrent de opname doen het werk enkel te niet. Deze CD is een absolute aanrader en een frisse kijk op het symfonische werk.

Tracklisting:
1. Caprice bohémien (Capriccio on Gypsy Themes) for orchestra in E minor/E major, Op. 12
2. Vocalise, Op. 34 No 14
Symphony No. 3 in A minor, Op. 44
3. I. Lento – Allegro moderato – Allegro
4. II. Adagio ma non troppo – Allegro vivace
5. III. Allegro – Allegro vivace – Allegro (Tempo primo) – Allegretto – Allegro vivace