Prokofiev – Quartets Nos. 1 & 2 Visions Fugitives
Door op 06 mei 2013

Band: Quartetto Energie Nove
Album_title: Quartets Nos. 1 & 2 Vistions Fugitives
Genre: Klassiek
Release_date: 02/25/2013
Label: Dynamic
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3181207
Quartets Nos. 1 & 2 Vistions Fugitives Quartetto Energie Nove
4
4

Eind februari heeft het Italiaanse label Dynamic een CD uitgebracht waarop opnames staan van kamerwerken van Prokofiev uitgevoerd door Quartetto Energie Nove. Dit kwartet bestaat uit muzikanten uit het Orchestra della Svizzera Italiana (Lugano, Zwitserland), namelijk Hans Liviabella (viool), Barbara Ciannamea (viool), Ivan Vukcevic (altviool) en Felix Vogelsang (cello). Quartetto Energie Nove heeft zich tot doel gesteld om de dynamiek en de energie van het nieuwe uit te drukken.

Dynamiek en energie zijn zeker terug te vinden in de twee strijkkwartetten van Sergei Prokofiev. Deze composities zijn steevast ondergewaarderd, zoals zo vaak gebeurt bij werken van Prokofiev. Beide composities bestaan uit drie onderdelen, hoewel het laatste deel van het Tweede Strijkkwartet verder opgedeeld is in vier gedeeltes. Het Eerste Strijkkwartet heeft een meer klassieke structuur, terwijl het Tweede gebaseerd is op volksliedjes uit het Noorden van de Kaukasus. Hierdoor lijkt de muziek wat meer te dansen.

Het meest interessante is echter dat deze CD ook de Visions Fugitives op. 22 bevat, maar dan in de versie voor strijkkwartet. Visions Fugitives is een collectie van 20 pianostukken tussen 1915 en 1917 door Prokofiev gecomponeerd. De adaptatie is in 1995 gemaakt door de Russische componist Sergei Samsonov. Op de piano klinken deze miniaturen al prachtig, maar als strijkkwartet krijgen ze toch nog wat meer breedte en diepte. Het Quartetto Energie Nove besteedt veel aandacht aan de uitvoering en speelt de werken met veel passie en virtuositeit. Alleen al voor de Vistions Fugitives is deze CD het aanschaffen waard.

Tracklisting Quartets Nos. 1 & 2 Vistions Fugitives:
1 – 3. Quartet No. 1 op. 50
4 – 23. Visions Fugitives
24 – 26. Quartet No. 2 op. 92