Opera in het Muziektheater in Amsterdam
Door op 04 oktober 2011

In de maand november is de opera Idomeneo van Mozart te bewonderen in het Muziektheater. De uitvoering ligt in de kundige handen van De Nederlandse Opera in samenwerking met het Nederlands Kamerorkest onder leiding van de Amerikaanse dirigent John Nelson. Idomeneo is een reprise van de productie van Karl-Ernst Hermann en Ursel Hermann uit 2004. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Michael Schade (Idomeneo), Stéphanie d’Oustrac (Idamante), Judith van Wanroij (Ilia) en Susan Gritton (Elettra). Het verhaal gaat over koning Idomeneo die na de Trojaanse oorlog terug keert naar Kreta. Bij terugkeer valt hem vooral op hoe alles veranderd is. Hij moet afstand doen van de troon om plaats te maken voor zijn zoon, de representant van de nieuwe tijden.

In december van dit jaar gaat de nieuwe opera Orest van de Duitse componist Manfred Trojahn in wereldpremière. Ook dit werk heeft een Grieks verhaal ten grondslag, namelijk een zelden gespeelde tragedie van Euripides. Hierin wordt het verhaal verteld van Orestes, de broer van Elektra en Iphigenia, die zich na de moord op zijn moeder Klytaemnestra van zijn nachtmerries probeert te bevrijden en in de maatschappij een plek moet vinden. Deze herfst staat dus duidelijk in het teken van de Grieken, want in oktober wordt Elektra van Richard Strauss uitgevoerd. Voor Orest neemt het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht de muzikale begeleiding waar. De regie is in handen van Kate Mitchell en de cast bestaat uit: Dietrich Henschel, Rosemary Joshua, Sarah Castle, Johannes Chum, Romy Petrick, Finnur Bjarnason.

De voorverkoop van beide opera’s is al begonnen. Kaarten zijn te bestellen via de website van het Muziektheater of aan het kassa-bespreekbureau.

Written in Music Nieuwsbrief