Nationale Reisopera Programmering 2013-2014
Door op 13 september 2013

0d8f46f86405062e5e344cedce147f41Vrijdag 30 augustus, voorafgaand aan de opening van de Uitmarkt, vond in Amsterdam de presentatie van Seizoen 2013/2014 van de Nationale Reisopera plaats. Nicolas Mansfield, directeur van dit operagezelschap, gaf een uitgebreide toelichting op alle producties en activiteiten voor het komend seizoen. De Nationale Reisopera kijkt vol ambitie naar de toekomst. Op 22 september gaat Richard Wagner’s Tristan Und Isolde in premiere in Enschede om daarna nog langs 7 andere theaters in Nederland te reizen. Vervolgens staan Carmen, Il Barbiere Di Siviglia, The Fairy Queen, de Johannes Passion en The News op het programma. Ook gaat de Reisopera het komend seizoen een aantal bijzondere samenwerkingsverbanden aan, o.a. met Muziektheatersensemble De Veenfabriek en het Nederlands Blazers Ensemble. In de zomer van 2014 volgt een tournee naar Zuid-Engeland met het sprankelend nieuwe zangers ensemble.

De enscenering van Wagner’s Tristan Und Isolde is een droom van Nicholas Mansfield die waarheid wordt. Toen hij directeur werd van de Nationale Reisopera zag hij zijn kans schoon om deze opera op te nemen in het programma. Eind september is de opera vier maal in het Wilminktheater in Enschede te aanschouwen, waarna zij de hele maand op reis gaat langs verschillende theaters in Nederland. Naast de bekende theaters waar de Nationale Reisopera jaarlijks meerdere malen een bezoek brengt, wordt voor het eerst ook De Nieuwe Kolk in Assen aangedaan. Deze productie stond al gepland voordat de diepgaande bezuinigingsmaatregelen van kracht werden. Door allerlei kunstgrepen is het toch mogelijk om Tristan Und Isolde dit jaar uit te voeren.

In 1981 bewerkte regisseur Peter Brook de wereldberoemde opera Carmen van de Franse componist Georges Bizet. Met drastische aanpassingen werd La Tragédie De Carmen gecreëerd, een stuk dat ‘klonk als een opera, maar eruit zag als een toneelstuk’. Deze versie klinkt rauwer dan de opera van Bizet, omdat de orkestratie terug is gebracht tot de essentie. De opera wordt dit seizoen op donderdag 31 oktober en vrijdag 1 november opgevoerd in het Rabotheater in Hengelo. In het volgende seizoen zal de opera ook op reis gaan.

Karin StrobosRegisseur Laurence Dale was aanwezig om een toelichting te geven op zijn nieuwe productie van Il Barbiere Di Siviglia. Hij heeft een prachtig team waarmee hij een energieke opera wil maken. Onze eigen Karin Strobos zal schitteren als Rosina en voor de rol van Berta zijn drie zangeressen ingehuurd. Deze wereldberoemde opera van de Italiaanse componist Gioacchino Rossini wordt in de maanden november en december door de Nationale Reisopera in verschillende Nederlandse theaters uitgevoerd.

Voor de productie van The Fairy Queen van Henry Purcell slaat de Natonale Reisopera de handen ineen met Muziektheaterensemble de Veenfabriek van regisseur Paul Koek. The Fairy Queen is een semi- opera die in 1690 het Engelse publiek moest laten wennen aan Italiaanse opera. Het was een soort tussenvorm met gesproken teksten en uiteenlopende zang- en dansnummers. De uitvoering door de Nationale Reisopera en Muziektheaterensemble de Veenfabriek is een bijzondere samensmelting van opera en toneel. Deze productie is te bezoeken vanaf half februari tot begint maart 2014.

De Nationale Reisopera heeft in 2010 veel succes gehad met hun geënsceneerde versie van Bachs Johannes Passion. Daarom heeft ze besloten om dit werk in 2014 opnieuw te brengen. Vanaf eind maart tot halverwege april zal het lijdensverhaal uitgebeeld, bezongen en gespeeld worden door solisten, Nationaal Opera- en Concert Koor en het Nederlands Symfonie Orkest.

imagesjacob+ter+veldhuisMet de hyper-moderne video-opera The News van Jacob ter Veldhuis neemt de Natonale Reisopera een risico. Voor een reisgezelschap is het een gewaagde stap om een relatief onbekend werk aan theaters te verkopen. Zo’n productie valt eerder te verwachten van de Nederlandse Opera, maar hiermee bewijst de Nationale Reisopera wel het volste vertrouwen te hebben in team en cast. The News heeft zich ondertussen internationaal bewezen als een gewaagde, boeiende en uitdagende compositie. Het is een non-fiction opera die gaat over de waan van alle dag en de rol van de media in de 21ste eeuw.

Verder was er nog aandacht voor het nieuwe zangersensemble. De Nationale Reisopera gaat nog dit jaar van start met één van de meest interessante projecten van de afgelopen jaren. Zeven jonge getalenteerde zangers zullen gecoacht en getraind worden door meer ervaren collega’s. De zangers nemen de kleinere rollen in reguliere producties voor hun rekening of grotere rollen in kleinere producties. Het ensemble bestaat uit de volgende zangers: Deirdre Angenent, Bernadetta Astari, Bora Balci, Nicholas Crawley, Thorbjørn Gulbrandsøy, Yavuz Arman Isleker, Anna Traub en Iris van Wijnen. Deze laatste sopraan kennen we natuurlijk nog van haar overtuigende prestatie tijdens Il Segretto Di Susanna. De namen van deze zangers zullen terug te vinden zijn in de verschillende producties van dit seizoen. De Nationale Reisopera presenteert een interessant, divers en gedurfd programma, maar bovenal een mogelijkheid voor liefhebbers van opera om te genieten van deze bijzondere kunstvorm.