Mythische Mini-opera’s in het Muziekgebouw Aan ‘t IJ
Door op 08 november 2011

Vrijdag 9 december voert het Combattimento Consort Amsterdam een aantal barokke werken uit in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Vocale muziek van Haydn en Händel staan op het programma. Solisten zijn de sopraan Lisa Larsson en de bariton Maarten Koningsberger en de muzikale leiding is in handen van dirigent Jan Willem de Vriend.

Er wordt die avond geopend met Ariadne Auf Naxos een cantate voor sopraan van Joseph Haydn. Hoewel dit werk niet gedateerd is vermoeden kenners dat het tussen 1789 en 1790 gecomponeerd is. Dit zangstuk wordt gezongen door Lisa Larsson. Hierna volgt het Concerto Grosso, opus 6 nr. 6 van Georg Friedrich Händel. Concerto Grosso opus 6 bestaat uit 12 concerti, waarvan hier dus de zesde uitgevoerd wordt. De werken waren rond 1740 gecomponeerd. Daarna volgen aria’s voor bariton uit Applausus van Joseph Haydn. Applausus is een cantate gecomponeerd in 1768 en opgedragen aan een klooster in Zwettl (Zwitserland). De componist kon niet bij de uitvoering aanwezig zijn en heeft daarom uitgebreide instructies meegstuurd voor een correcte uitvoering. En tot slot wordt de mini-opera Apollo E Dafne van Georg Friedrich Händel uitgevoerd. Deze seculaire cantate, gecomponeerd rond 1710, duurt toch nog zo’n 40 minuten.

Liefhebbers van barokke muziek kunnen hun hart ophalen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het Muziekgebouw en kosten 37 euro (inclusief pauzedrankje).