Music & Art In The Time Of Rembrandt
Door op 14 februari 2015

Album_title: Music & Art In The Time Of Rembrandt
Genre: Klassiek
Label: Warner Classics

Speciaal met het oog op de expositie Late Rembrandt in The National Gallery in Londen bracht Warner Classics het dubbelalbum Music & Art In The Time Of Rembrandt uit.

Door de groeiende welvaart in de zeventiende eeuw werden de schone kunsten steeds meer gestimuleerd door ‘gewone’ burgers. Ook was het protestantisme in opkomst en samengebundeld bracht dit veranderingen teweeg met betrekking tot de creatie en consumptie van muziek en schilderkunst.

De muzikale werken op dit dubbelalbum illustreren dit gegeven. Het betreft min of meer recent uitgebrachte uitvoeringen van vocale en instrumentale muziek van componisten als Bach, Biber, Buxtehude, Praetorius, Rosenmüller, Schein en Schütz. De uitvoerenden – als Harnoncourt, Hillier, Koopman, Munrow, Parrot en Savall met hun bijbehorende ensembles – zijn zonder uitzondering toonaangevend (geweest) in de Barokwereld. Bijgeleverd  wordt een hardcover booklet met afbeeldingen van de Rembrandtcollectie van de National Gallery. Zo complementeert het visuele het auditieve aspect en biedt deze editie een staalkaart van de rijkdom waarmee de zeventiende-eeuwse muziek is geïnterpreteerd in twintigste en eenentwintigste eeuw, een tijd waarin -zeker wat Nederland betreft – het mecenaat steeds meer een zaak wordt van de ‘gewone’ burger.

Vanaf 12 februari tot 17 mei is de tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum te bezichtigen. Meer dan 100 schilderijen, tekeningen en prenten uit Rembrandts laatste levensjaren werden uit 35 collecties bijeengebracht. Deze periode werd gebrandmerkt door persoonlijke verliezen en financiële tegenslagen. Zijn werk uit deze periode kende echter een immens emotionele diepgang.

Op vrijdagavonden is een speciaal arrangement gerealiseerd, waarin het publiek wordt getrakteerd op een drankje en live muziek.