×

Recensie

Klassiek

14 maart 2013

Miklós Rózsa

Orchestral Works 3

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Chandos

Orchestral Works 3 Klassiek 4 Miklós Rózsa – Orchestral Works 3 Written in Music https://writteninmusic.com

De Hongaarse componist Miklós Rózsa schreef zijn vioolconcert in 1953-54 voor meesterviolist Jascha Heifetz. Het Concerto was van meet af aan een groot succes. Een uitvoering van dit werk is op deel 21 van de Heifetz Collection terug te vinden naast het vioolconcert van Korngold. Op deze nieuwe CD van Chandos echter wordt de viool bespeeld door de knappe Britse Jennifer Pike. Het album is eind 2012 verschenen en is deel 3 van de serie Orchestral Works door het BBC Philharmonic onder leiding van Rumon Gamba.

Jennifer Pike speelt het vioolconcert zeer overtuigend. Ze haalt mooie gevoelige klanken uit haar viool en weet de romantische stemming van het werk goed weer te geven. In haar spel weet ze het tempo goed vast te houden zonder deze momenten af te raffelen. Rumon Gamba zorgt voor een harmonieuze ondersteuning van het spel van Jennifer Pike en samen maken ze een sprankelend succes van dit prachtige vioolconcert.

Zijn opus 13, Theme, Variations And Finale bezorgde hem zijn eerste grote succes. Miklós Rózsa woonde in Parijs toen hij het werk in 1933 componeerde. De melodieën zijn meestal gebaseerd op traditionele volksliedjes en het stuk doet erg aan Hongarije denken. Rustige serene momenten worden afgewisseld met crescendo en fortissimo. Tien jaar later in 1943 woonde de componist in New York en daar schreef hij zijn Concerto For String Orchestra, opus 17. Miklós Rózsa was toe aan iets non-cinematografisch. Het Concerto is een gespierd, brutaal en agressief stuk geworden met een duidelijk bedrukt karakter. Dit is niet zo raar, want de Tweede Wereldoorlog was in volle gang en zal zijn uitwerking op de componist hebben doen gelden. In beide werken speelt de BBC Philharmonic met veel kleur en karakter.

Naast zijn Orkestrale werk zou Miklós Rózsa toch vooral bekend moeten zijn van zijn filmmuziek. Kaskrakers als Quo Vadis! met Robert Taylor en Peter Ustinov, Ivanhoe met wederom Robert Taylor en zijn toenmalige echtgenote Elizabeth of Ben-Hur met de onvergetelijke Charlton Heston. Toch zijn deze orkestrale werken meer dan de moeite waard. Net als overigens de eerder verschenen delen 1 en 2 uit deze serie!

Tracklisting Orchestral Works, Volume 3:
Concerto For Violin And Orchestra, Op. 24
I. Allegro non troppo ma passionato
II. Lento cantabile
III. Allegro vivace
Concerto For String Orchestra, Op. 17
I. Moderato, ma risoluto ed energico
II. Lento con gran espressione
III. Allegro giusto
Theme, Variations And Finale, Op. 13
Theme: Andante rubato
Variation 1: Poco animato ed al rigore di tempo – L’istesso tempo
Variation 2: Allegro scherzando
Variation 3: Un poco meno allegro ma sempre molto energico – Piu allegro
Variation 4: Moderato con gran espressione
Variation 5: Vivo con spirito – Vivace
Variation 6: Andante quasi pastorale – Tranquillo
Variation 7: Allegro molto agitato e tumultuoso
Variation 8: Moderato e molto giusto – Largamente e molto pesante – Piu mosso
Finale: Vivace – Piu animato – Tempo di vivace – Piu mosso e sempre agitato – Meno mosso e molto largamente – Vivacissimo