Merlijn Twaalfhoven werkt samen met Kronos Quartet
Door op 09 december 2014

Merlijn Twaalfhoven - Symphonie voor IedereenHet wereldbefaamde Kronos Quartet, bekend van het uitvoeren van hedendaags repertoire en samenwerking met componisten als Steve Reich en Phillip Glass, zal de komende jaren samenwerken met de Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven.

Op 7 maart brengt het Kronos Quartet het strijkkwartet On Parole van Twaalfhoven in première in de legendarische Carnegie Hall in New York City. Dit stuk kwam tot stand met een werkbeurs van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten. Later dit jaar ontwerpt Twaalfhoven een interactief werk voor het familie concert dat het Kwartet zal geven in San Francisco en begin 2016 volgt opnieuw een première in Carnegie Hall.

Voor Merlijn Twaalfhoven is het een jeugd droom die uitkomt: “de eerste CD die ik ooit kado kreeg, was van het Kronos Kwartet. Geen ander ensemble heeft zich jaar in jaar uit zo ingezet voor nieuwe muziek uit alle wereld delen en culturen. Met hun letterlijk grenzenloze nieuwsgierigheid doorbreken ze de obsessie met Westerse klassieke muziek die professionele musici wereldwijd lijken te hebben.”

Artistiek leider David Harrington prijst Twaalfhoven: “het is een fantastische componist wiens levendige en energieke muziek mij raakt en inspireert.”

Merlijn Twaalfhoven (1976) is een ongewone componist. Zijn projecten zijn vaak interactieve gebeurtenissen op ongewone locaties waarmee hij bestaande grenzen tussen genres en stijlen doorbreekt. Soms in het Concertgebouw, maar soms ook in een zigeunerghetto of in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Hij was ooit de jongste lector van Nederland (2004), publiceerde Kunst in de Wereld (2008) en ontving een UNESCO award (2011) voor zijn verbindende projecten in het Midden Oosten.

Sinds zijn oprichting in 1973 verkent het Kronos Quartet de mogelijkheden van een strijkkwartet. Het richt zich vooral op hedendaagse muziek en heeft honderden compositieopdrachten verstrekt. Onder de componisten die voor het kwartet schreven, bevinden zich grote namen als Arvo Pärt, Philip Glass, Alfred Schnittke en John Adams. Daarnaast zoekt Kronos samenwerkingen met minder bekende musici en componisten, en kijkt daarbij nadrukkelijk buiten de grenzen van de academische muziek. Het kwartet gebruikt tegenwoordig vrijwel altijd elektronica in zijn concerten. Het heeft vele prijzen gewonnen waaronder een Grammy in 2003 en in 2011 de prestigieuze Polar Music Prize en de Avery Fisher Prize.

    Written in Music suggesties