Mariss Jansons Geridderd
Door op 04 november 2013

Mariss Jansons, chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, is sinds vrijdag 1 november Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker reikte de onderscheiding aan de Letse maestro uit. De uitreiking vond plaats direct na het concert op de avond van 1 november, waarbij de Tweede symfonie van Gustav Mahler op het programma stond.

“Mariss Jansons is één van de meest betekenisvolle dirigenten van onze tijd”, aldus minister Bussemaker bij de uitreiking van de onderscheiding. “We zijn dankbaar voor zijn diepgaande bijdrage aan ons Nederlandse muziekleven en voor de kracht waarop hij dit met het Concertgebouworkest in de wereld uitdraagt. Onder zijn bezielende leiding straalt de parel in de kroon van ons Nederlandse muziekleven als nooit tevoren.”

De onderscheiding geeft een extra feestelijke tint aan de 125e verjaardag van het Concertgebouworkest, dat op zondag 3 november gevierd wordt. Op het verjaardagsconcert dirigeert Mariss Jansons Ein Heldenleben van Richard Strauss (ooit opgedragen aan het Concertgebouworkest) en het gloednieuwe Mysteriën van Louis Andriessen.

Vijfentwintig jaar geleden, op 28 oktober 1988, maakte Mariss Jansons zijn debuut bij het Concertgebouworkest. Al snel ontstond er een zeer goede relatie tussen dirigent en orkest, en in 2004 werd hij chef-dirigent. Jansons heeft al vele onderscheidingen gekregen. Nog op 4 oktober jongstleden ontving hij  het Bundesverdienstkreuz uit handen van de Duitse bondspresident Joachim Gauck.

Fotograaf: Anne Dokter

    Written in Music suggesties